IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Индия се насочва към най-голямата данъчна реформа в историята си

Предвижда се въвеждането на единен за всички щати данък върху услугите и стоките, който ще улесни правенето на бизнес

13:14 | 22.12.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Индия се насочва към най-голямата данъчна реформа в историята си

Дълго планираният, но невъведен досега единен данък върху услугите и стоките в Индия, е напът най-после да влезе в сила, пише WBP Online.

Очаква се реформата да премахне редицата налози, които понастоящем са в сила в цялата страна, което може да спомогне за създаването на единен вътрешен пазар. Според изчисленията на икономистите новият единен данък вероятно ще даде тласък на хазната чрез разширяване на данъчната основа.

Анализаторите приветстваха промените, определяйки ги като "промени в играта", които ще свият разходите за правене на бизнес и ще ускорят икономическия растеж в страната.

"Ние официално ще го предложим (единния данък – бел. ред.) в следващата сесия на парламента в началото на февруари", заяви индийският министър на финансите Арун Джайтли. "Това е част от създаването на вътрешна либерализация на търговията", добави той.

Въпреки че предишните правителства не успяха да сторят това, Джайтли заяви, че неговата управляваща партия вече е успяла да убеди всичките 29 индийски щата да се съгласят с новия налог.

Той определи косвения данък като "печеливша ситуация" и за двете нива на управление и обеща централното правителство да даде "конституционна увереност" на отделните щати и да ги компенсира в случаите на спад на постъпленията.

До този момент всеки индийски щат използваше конституционните си правомощия за облагане на различни стоки с различни темпове, създавайки изключително сложен лабиринт от данъци.

Въпреки това създаването на единна данъчна структура е една от най-сложните реформи за постигане. Системата ще изисква промени в конституцията, включващи съгласие на мнозинството от щати на Индия, както и одобрение с мнозинство от две трети в двете камари на парламента.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:24 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още