IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо Швейцария не вярва на еврото

Някои експерти очакват валутният курс на еврото спрямо франка да достигне паритет

08:21 | 16.01.15 г. 81
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Защо Швейцария не вярва на еврото

В продължение на три години Швейцарската национална банка (SNB) успяваше чрез сериозни по обем покупки на чуждестранна валута да ограничава поскъпването на швейцарския франк. Банката защитаваше тази своя политика със зъби и нокти. Едва преди седмица тя опроверга всяко съмнение, че няма да продължи да следва тази политика и в бъдеще. 

Но сега, сякаш за една нощ, всичко се промени. Обвързаността към еврото бе отменена, а валутният курс на франка експлоадира. Валутните и финансовите пазари в цяла Европа бяха хванати неподготвени и попаднаха в силна турбуленция. Но защо SNB предприе този ход? Какво означава той? Какво ще се случи? Германският Die Welt дава някои от отговорите.

Защо се стигна до тук?

Официално SNB обосновава стъпката с това, че положението през последните три години се е подобрило и франкът вече не е силно надценен, а швейцарската икономика е свикнала с високия курс. Следователно и по-нататъшно поскъпване би било поносимо. Но това изглежда е само половината от истината.

В действителност обвързването към еврото става все по-скъпо. Защото откакто Европейската централна банка (ЕЦБ) заигра с идеята за закупуване на държавни облигации, стойността на единната валута се свлича. Швейцария трябва да купува все повече евро, за да стабилизира курса. С това се покачват и рисковете за баланса на централната банка. А това щеше да ескалира още повече, ако на 22 януари ЕЦБ стартира програмата си за изкупуване на облигации.

„На швейцарските парични власти изглежда им писна и прибегнаха до този ход, преди  техните колеги във Франкфурт да приложат широкообхватната програма за изкупуване на облигации", казва Сьорен Хетлер, валутен експерт от DZ Bank.

Каква роля играе „златната инициатива“ за решението?

В края на ноември швейцарците гласуваха на референдум по въпроса дали SNB трябва да държи 20 на сто от активите в баланса си в злато. Мнозинството отхвърли предложението, но една четвърт гласува за него.

В този вот се изразява голямата загриженост, която все повече швейцарци изпитват предвид спадащия баланс на SNB, която досега изкупуваше масово евро, за да поддържа обменния курс на франка. Институцията отбелязва, че одобрението сред населението към тази политика спада все повече и повече.

Защо франкът е толкова силен?

Франкът поскъпва преди всичко, защото инвеститорите продължават да вкарват парите си в Цюрих или Женева. И това се случва, въпреки че лихвата по овърнайт депозитите вече е -0,75 на сто. През последните години обаче швейцарската валута се превърна в сигурно убежище за целия финансов свят.

И тъй като повечето инвеститори и без това очакват дефлация, това оправдава донякъде евентуалната малка загуба, предизвикана от тези негативни лихвени проценти. В това на практика вярва и целият финансов свят. Ако все пак един ден трендът се обърне, това може да е лоша изненада за мнозина.

Какво значи това за еврото?

Повечето експерти очакват, че през следващите седмици еврото ще продължи да отстъпва, и то не само спрямо франка. Това важи особено, ако наистина ЕЦБ започне да купува масово държавни облигации и по този начин смекчи допълнително паричната си политика.

Някои експерти очакват валутният курс спрямо франка да достигне паритет – едно евро да се разменя за един франк. Но и курсът на еврото спрямо долара ще продължи да пада. Защото досега SNB купуваше масивно евро, за да подържа курса. Сега това изискване отпада, и по този начин ще се повиши натискът над единната европейска валута. 

Какви последици ще има това за швейцарската икономика

Повечето компании и инвеститори са напълно изненадани от решението на SNB. Особено компаниите износителки, които изнасят много в еврозоната и през миналите три години разчитаха на сравнително стабилен валутен курс, сега ще са доста засегнати: ако франкът продължи да поскъпва, техните продукти ще поскъпват значително в чужбина.

Ето защо някои швейцарски бизнес асоциации вече бият тревога. Сега някои експерти дори не изключват преместване на цели концерни в други европейски страни. В допълнение паричният шок вероятно ще означава и допълнителна спирачка за икономическия растеж – в крайна сметка еврозоната е най-големият търговски партньор на Швейцария.

Така се покачва и рискът от изпадане в рецесия. Силният спад на цените на петрола заедно със скоростното поскъпване на франка крие „голям риск от дефлация“, предупреди германската Deutsche AWM, инвестиционната дъщерна компания на Deutsche Bank.

Ще поскъпнат ли швейцарските продукти?

По принцип – да, въпреки че това си зависи и от бранша и от глобалната среда. Особено онези фирми, които произвеждат изключително в Швейцария, ще трябва да увеличат цените си, за да ограничат валутните си загуби. 

Как се отрази това на борсата?

В Швейцария местният бенчмарк SMI се срина с 8,67% в четвъртък.

Акциите на швейцарските износители като Swatch Group или Cie. Financière Richemont се обезцениха на борсата в Цюрих с повече от 15 на сто. С изключение на телекомуникационния концерн Swisscom всички стойности на SMI се сринаха масово. „Този ход на SNB е цунами за икономиката на износа и туризма, а в крайна сметка и за цялата страна", пише изпълнителният директор на Swatch Ник Хайек. „Аз просто нямам думи". 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:19 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

36
rate up comment 31 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 9 години
Нека аз ти обясня вместо мизантропчето, щото съм ти фен.Швейцария има огромна за размерите си индустрия! Да, ИНДУСТРИЯ!Може би най-развитата в Европа химическа промишленаст - тежка и лека - фармасия, торове, багрила и пигменти, пластмаси и какво ли още не..., оптика, машиностроене - от часовникарски стругчета до корабни двигатели, турбини за електроцентрали - от ядрени до вятърни, виж напр. портфолиото на ABB (Asea Brown Bovery), електропромишленост, електрогенератори и електродвигатели, редуктори, медицинска техника, текстил, хранителна промишленост, козметика... Както виждаш, даже не споменах часовниците, а шоколадите са накакъв процент в ХВП. Коли не произвеждат, но произвеждат пътностроителни машини е строителна техника. Даже стълбовете за лифтовете си правят там... хаха. Нищо не знаете за Швейцария, младежи! хаха...Ти нали си в Австрия и знаеш, че Австрия има доста силна промишленост? Е, Швейцария е по три!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
35
rate up comment 14 rate down comment 0
pinoccio
преди 9 години
Швейцарците постъпват много умно. За какво им е валута, която тепърва ще се печати от ЕЦБ, подобно на политиката за количествени улеснения на ФЕД. На американците им минава номерът, но еврото не е световна резервна валута, а се опитва да се държи като такава. Това е доста шизофренично. Печатане на кинти в среда, която е доста нееднородна, каквато е еврозоната, си е иницииране на вътрешни турбуленции.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34
rate up comment 12 rate down comment 1
nobel
преди 9 години
За бъдещето на еврото има точно 3 възможни варианта. а: ще поскъпва, б: ще поевтинява и в: ще си остане същото. Ако ще си остава същото швейцарците няма нужда да предприемат каквото и да било. Остават вариантите с поевтиняване и поскъпване. Да си вързан към скъпа валута също никак не е добре. Това автоматично прави твоите пари силно надценени, което, както всички знаем, е вредно за икономиката. Така, че еврото или ще се обезценява, или ще поскъпва. Кое от двете ще се случи оставям на по-умните от мен да преценят. Аз не съм достатъчно квалифициран за това.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 10 rate down comment 1
nobel
преди 9 години
Вчера бях написал, че предприетото от швейцарците е тест за еврото. Не знам дали е така. Но ако е така то еврото не издържа теста. Но може да е и друго. Със сигурност швейцарските банкери имат повече информация от мен и теб. Те с това си вадят хляба от векове. Не е невъзможно това да е аварийна спасителна акция за бягство от потъващия кораб. Никой не иска парите му да са вързани към някаква хиперинфлираща валута нали! Пак ви казвам, че не знам, ама първо мислете, а после пишете. Че то понякога е по-добре да си мълчиш като ***, отколкото да се обадиш и да разсееш всякакво съмнение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 11 rate down comment 1
nobel
преди 9 години
И аз не знам защо швейцарците предприеха този ход. Ама веднага да тръгна да се ребча и да ги наричам *** това не мое ми се случи. Не съм като някои шахматисти - първо мести, после мисли. Изчакайте известно време да видим какъв ще е ефекта от този ход и после можете да критикувате на воля.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 12 rate down comment 4
SS-23
преди 9 години
Швейцария и швейцарците са си много добре.Някой хора с информация вчера направиха минимум милиони.Интересно ми е длъжниците в България с кредити в швейцарски франкове какво ще правят като се надуваха, че франка бил надценен при 1,20 и чакаха да падне за да превалутират кредитите си.Сега ще чакат честитки от банките.На всеки изтеглен франк по 40 стотинки не е зле за един ден.*****Аз не виждам повод за "радост" във въпросните банки, тъй като дела на необслужваните "швейцарски" кредити ще скочи рязко. Не разбирам логиката на нашите пишман - банкери - даваш един чувал с пари на някой, на който при малко по-прецизен предварителен анализ, изобщо не би трябвало да даваш, и чакаш, че ще може да ти ги върне ?! От де ше ти ги върне? Не сериозно е това! Тези банки ще индексират загуби!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 20 rate down comment 2
nobel
преди 9 години
Преди няколко дни, в отговор на един коментар бях написал, че този сайт се напълни с ***. Сега разбирам колко много съм грешал. Този сайт е пълен само с много умни хора. Далеч по-умни от швейцарските банкери, който би трябвало да са най-добрите в света. Момчета, не пропилявайте таланта си. Отворете си по една банка и работете. Щом сте толкова умни, че с един удар слагате всички швейцарци в малкото си джобче - действайте! ГОЛЯМО БЪДЕЩЕ ви очаква на финансовото поприще. Евала.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 11 rate down comment 0
nobel
преди 9 години
За икономиката на Швейцария не знам много. Знам само, че има една фирма за корабни двигатели Зулцер. Мисля че се пише Sulzer. Можеш да погледнеш в нета. Не знам как са сега, но на времето произвеждаха 64% от СВЕТОВНОТО производство на корабни двигатели.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 11 rate down comment 4
крас
преди 9 години
Бягството на франка от ? показва откадза на SNB да продължи с ПОДКРЕПАТА на тази валута!ЕЦБ играе ролята на регулатор, но не и на гарант на тази печатана в над десет европейски банки валута!РЕАЛНО ЗАД ВСЕКИ НАПЕЧАТАН ЕВРО КУПЮР СТОИ С АКТИВИТЕ СИ СЪОТВЕТНАТА НАЦИОНАЛНА БАНКА!!БУНДЕСБАНК ОБЕЗПЕЧАВА БАНКНОТИТЕ С БУКВИЧКАТА /Х/ ПРЕД НОМЕРА, А ГРЪЦКАТА НАЦИОНАЛНА БАНКА БАНКНОТИТЕ С БУКВИЧКАТА /Y/ !!!!!Какво би се случило при разпад на еврозоната?!ЩЕ СЕ ОКАЖЕ, ЧЕ ВИЕ НЕ ДЪРЖИТЕ ЕВРОБАНКНОТИ , А КУПЮРИ НА СЪОТВЕТНИТЕ НАЦИОНАЛНИ БАНКИ КОИТО ГАРАНТИРАТ С АКТИВИТЕ СИ НАПЕЧАТАНОТО ОТ ТЯХ ? !!Направеното допускане не е лишено от основание!СЪВЕТВАМ ВИ КОГАТО КУПУВАТЕ ? ДА ПОГЛЕЖДАТЕ БУКВИЧКАТА ПРЕД НОМЕРА И ВИНАГИ С ЕДНО НАУМ, ЧЕ ТОВА Е НАЦИОНАЛНАТА ВАЛУТА НА СЪОТВЕТНАТА ДЪРЖАВА!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 20 rate down comment 10
dobribozhilov
преди 9 години
Този панически, ход, който наистина хвърля в нок-даун цялата швейцарска реална икономика, очевидно е продиктуван от нещо. Твърде вероятно еврото върви към премахване и Швейцария реагира навреме, за да минимизира загубите. Такъв абсурд като еврото - парична единица без държава зад себе си, и която всеки гледа да дои какво може, такова чудо няма. Единствената парична единица, без държава, е тази която е такава поради естествено ограничение - злато, сребро и пр. Книжни пари без държава са като риба без вода.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още