IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията в Германия през декември се забави до 0,2% годишно

Това е най-ниското ниво от октомври 2009 г., което може да даде увереност на ЕЦБ да започне монетарни стимули

10:02 | 16.01.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Инфлацията в Германия през декември се забави до 0,2% годишно

Потребителските цени в Германия са останали опасно близо до възможността за изпадане в стагнация, потвърди Федералната статистическа служба (Destatis) в своя окончателен доклад за декември. Новината е поредният сигнал, че инфлацията в еврозоната преминава постепенно на отрицателна територия, което вероятно ще принуди Европейската централна банка (ЕЦБ) да предприеме по-решителни действия.

Инфлацията в най-голямата икономика в еврозоната се забави до 0,2% спрямо същия период на миналата година в сравнение с ръста от 0,6% през ноември. Равнището е най-ниското от октомври 2009 г.

Предварителните данни, представени по-рано през месеца, бяха малко по-оптимистични и показаха темп на годишната инфлация в размер на 0,4%.

Измерена на месечна база, германската инфлация остана без изменение след нулевия растеж и в предходния месец. Резултатът потвърди и първоначалната оценка.

Отделната мярка, специално разработена, за да даде възможност за сравнение между европейските данни за инфлацията – т.нар. хармонизиран индекс на потребителските цени, показа инфлацията от 0,1% на месечна и на годишна база. Анализаторите прогнозираха равнища от 0,2 на сто.

Новината дойде на фона на обсъжданията в Европа дали ЕЦБ да прибегне до стимули, включващи закупуване на държавни облигации поради опасността от изпадане в дефлационна спирала. Германия е основният център на опозиция на количествените улеснения, но отслабването на растежа на цените в страната може да даде увереност на президента на ЕЦБ Марио Драги.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:26 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още