IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Оланд: ЕЦБ ще представи количествените си улеснения през тази седмица

Стъпка ще допринесе за създаване на благоприятни условия за икономически растеж, посочи френският президент

19:45 | 19.01.15 г. 1
Оланд: ЕЦБ ще представи количествените си улеснения през тази седмица

Европейската централна банка (ЕЦБ) ще обяви на заседанието си в четвъртък (22 януари) началото на своята програма за покупка на активи, посочи в изявление френският президент Франсоа Оланд, цитиран от руският портал "Вести".

В речта си пред ръководителите на големите френски фирми в Елисейския дворец, посветена на официалната оценка на правителството за икономиката на страната, Оланд засегна темата с количествените улеснения в Европа.

"В четвъртък ЕЦБ ще реши да изкупува държавни облигации. Тази стъпка ще допринесе за значително увеличение на обема на ликвидността на европейската икономика и за създаване на благоприятни условия за растеж", посочи президентът.

Франсоа Оланд също така заяви, че Франция не трябва да разчита единствено на действията на ЕЦБ и други външни фактори по отношение на подобряване на икономическата активност. Той посочи, че според прогнози на правителството растежът на БВП във Франция през 2015 г. ще достигне 1%.

Коментарите във връзка с паричната политика на ЕЦБ от страна на държавния глава бяха неочаквани за много инвеститори. Основната причина водената от Марио Драги институция да прибегне до програмата по количествено облекчаване е забавянето на инфлацията в еврозоната. Очакванията за хода бяха подкрепени през миналата седмица и от неочаквания ход на Швейцария, която премахна тавана на поскъпване на франка спрямо единната европейска валута.

Въпреки това преди изказването на Оланд водещите европейски политици се въздържаха от каквито и да е прогнозни твърдения или коментари във връзка с паричната политика на ЕЦБ.

Още видеоматериали гледайте на сайта на Bulgaria On Air

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:57 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 0
Jorkata
преди 9 години
Да видим какво ще стане, когато и ФЕД обявят тая седмица дали ще качат лихвения процент :) Залагам, че ще го обявят срядата и ще стане доста интересно противоборсто - вече съм си сложил залозите :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още