IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнес активността в Европа е на 6-месечен връх

Испания отчита 15-ти пореден месец на ръст, Германия - 21-ви, но общият ръст в еврозоната не е достатъчен за по-бързо излизане от застоя

12:59 | 04.02.15 г.
Бизнес активността в Европа е на 6-месечен връх

Еврозоната започна новата година с ръст в активността на бизнеса. Растежът обаче остава прекалено слаб, за да поддържа значително възстановяване, сочат данни на Markit, цитирани от WBP Online.

Икономиката на еврозоната излезе на плюс през януари, показва последното проучване за покупките на мениджърите, публикувано в сряда. То дава признаци, че паричният съюз е започнал да излиза от блатото в началото на годината, но нивото на ръста е прекалено малко, за да подкрепи по-бързо възстановяване.

От Markit, която провежда проучване сред повече от 5 000 компании в еврозоната, заявиха, че индексът PMI, който измерва дейността в производството и сектора на услугите, се е повишил до шестмесечен връх. Той е достигнал 52,6 пункта през януари спрямо отбелязаните 51,4 през миналия месец.

Предварителните данни в края на януари показаха ниво от 52,3 пункта, което надмина първоначалното очакване от 51,9 пункта.

„Икономиката на еврозоната се пробуди по-бързо от очакваното през януари, като последните данни за PMI надминаха предварително публикуваните. Те сигнализират за най-бързия ръст от шест месеца. Темпото на създаване на нови работни места също се повиши до ниво, което не сме виждали от средата на 2011 г. Това засилва нарастващия оптимизъм сред работодателите за идващата година“, заяви Крис Уилямсън, главен икономист на Markit.

Нещо повече, той заяви, че „данните от проучването съвпадат с нивото на ръста на брутния вътрешен продукт (БВП) с 0,3% за първото тримесечие и ходът на Европейската централна банка (ЕЦБ) да започне пълна програма за количествени улеснения би трябвало да помогне за дори по-силен растеж в близките месеци. Въпреки това има много рискове пред бъдещето, включително ескалация на гръцката криза и политически търкания с Русия”.

Междувременно отделен подиндекс, следящ развитието на сектора на услугите, се повиши до 52,7 пункта през първия месец на годината, спрямо 51,6 пункта през декември. Предварителното проучване сочеше резултат от 52,3 пункта, което надмина първоначалната прогноза за 52,0 пункта.

Ниво под 50,0 пункта отчита спад на активността, а по-високо ниво показва, че тя се увеличава. Индексът PMI е на ниво малко над свиването от юни 2013 г., докато услугите растат от юли 2013 г.

По-рано бяха публикувани данните за отделните държави. В Испания PMI индексът е достигнал 56,7 пункта през януари, след 54,3 през декември. Индексът остава в нивото на ръста 15-ти пореден месец. Очакванията на пазарите бяха за 54,4 пункта.

Секторът на френските услуги отново се свива. Индексът отчете 49,4 пункта за първия месец на годината, по-зле от очакваните 49,5 пункта и под стойността за декември от 50,6 пункта.

Данните от Германия изненадаха положително. PMI индексът отчете 54,9 пункта през януари, спрямо 52,1 пункта през декември. Това е 21-ви пореден месец на ръст, но е значително под нивото от началото на миналата година. Пърноначалната прогноза бе за 52,5 пункта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:39 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още