IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

АЦБ изпрати сигнал за възможно разширяване на количествените улеснения

Институцията очаква Великобритания да изпадане в дефлация през пролетта на 2015 г.

14:15 | 12.02.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
АЦБ изпрати сигнал за възможно разширяване на количествените улеснения

Английската централна банка (АЦБ) намали краткосрочните си очаквания за инфлацията, прогнозирайки отрицателен темп през пролетта. Средносрочните инфлационни прогнози до втората половина на 2017 г. обаче са актуализирани в посока нагоре, предава WBP Online.

В отворено писмо до британския финансов министър гуверньорът на АЦБ Марк Карни каза, че има рискове, свързани с прогнозите за инфлацията и по този начин призна за първи път публично, че институцията е готова да разшири текущия обем на количественото облекчаване или да понижи още рекордно ниския лихвен процент, ако тенденцията се запази.

"Близките очаквания за инфлацията могат да бъдат по-устойчиви, отколкото в момента очакваме", отбеляза Карни в отвореното писмо, като добави, че "глобалната активност може да разочарова допълнително и ако ниската инфлация потиска инфлационните очаквания, тя може да стане самоукрепваща".

За да се компенсират тези възможни събития, Карни заяви, че пътят към по-нормална политика може да бъде дори по-дълъг и по-плавен. Той също призна, че АЦБ може да увеличи обема на покупките си на активи спрямо настоящите 375 млрд. паунда на година или пък да свие основния си лихвен процент под текущите 0,5 на сто.

По думите му допълнително намаляване на ставката може да има по-малко нежелани ефекти върху предлагането на кредити за икономиката на Великобритания предвид по-силната капитализация на банките днес.

Според писмото по-ниските цени на петрола осигуряват по-голям стимул за световното и вътрешното търсене, но потискат инфлационните очаквания под досегашните прогнози на банката. "Ако тези рискове се материализират, АЦБ ще трябва да действа по-бързо, но вероятността е тези увеличения все пак да бъдат по-бавни и ограничени, отколкото в предишните цикли на затягане (на инфлационните очаквания)", посочи гуверньорът.

Говорейки по време на представянето на доклада за инфлацията, Карни заяви, че въпреки сегашната ниска инфлация "данните днес маскират силна базова динамика, която ще определи бъдещата инфлация във Великобритания".

Според новите прогнози на АЦБ индексът на потребителските цени ще отстъпи до 0% през второто тримесечие на 2015 г., като през тази пролет равнището може да спадне дори под тази кота.

АЦБ също така ревизира нагоре средносрочните си очаквания за инфлацията в сравнение с прогнозата от ноември миналата година. Институцията прогнозира покачването на потребителските цени да надхвърли целта от 2% през третото тримесечие на 2017 г. и да достигне 2,2% към края на първото тримесечие на 2018 г.

Според прогнозите за растежа на БВП през тази година той ще достигне 2,9%, каквито бяха и досегашните очаквания, докато през 2016 г. ще се покачи до 2,9% от досега очакваните 2,6%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:15 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още