IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ не е единна за количествените улеснения

Покупките на държавни облигации трябва да се ползват при извънредни ситуации, смятат някои от ръководителите на банката

16:15 | 19.02.15 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
ЕЦБ не е единна за количествените улеснения

Сред някои от членовете на Европейската централна банка (ЕЦБ) съществува несъгласие с програмата за количествени улеснения, показа протоколът от първото за годината заседание на институцията от януари. Документът е първият по рода си, представен публично от институцията в повече от 15-годишната ѝ история.

"Редица съображения в подкрепа на запазването на изчаквателната позиция бяха отправени от някои членове на сегашното заседание", се казва в доклада. "Покупките на държавни облигации трябва да станат инструмент на паричната политика при извънредни ситуации, да се използват само като крайна мярка в случай на изключително неблагоприятен сценарий", се изтъква още в документа.

Въпреки това, "като се вземат предвид становищата, изразени от членовете на Изпълнителния съвет (ИС), президентът (Марио Драги – бел. ред.) заключи, че по-голямата част от членовете с право на глас подкрепят решението за започване на разширена програма за изкупуване на активи, включваща съществуващите програми за покупка на обезпечени с активи ценни книжа и обезпечени облигации, както и за покупка на ценни книжа, деноминирани в евро, емитирани от еврозоната, правителствата и агенциите и наднационалните институции", изтъква ЕЦБ в своята равносметка от решаващото заседание на 22 януари.

"Тази програма ще започне от март 2015 г. и ще включва месечни покупки в размер на 60 млрд. евро, които имат за цел да продължат до края на септември 2016 г., и, във всеки случай, докато ИС види трайна корекция на пътя на инфлацията в съответствие с целта за постигане на темп на инфлация под, но близо до 2%", отчита документът.

Според документа членовете на ЕЦБ са заключили, че изкупуването на държавен дълг е единственият възможен наличен вариант, ако се прибегне все пак до програма за количествено облекчаване.

"Покупките на държавен дълг изглежда са единственият останал инструмент с достатъчен обхват, които да осигури необходимото парично стимулиране", се казва още в отчета.

По време на следобедната търговия в Европа в четвъртък едно евро се разменя за 1,1373 долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:56 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 2
Буда Гоцев
преди 9 години
Явно е дошло нареждане от САЩ за покачване курса на любимото евро ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 2
Петър Нейков
преди 9 години
:) Мерси! Евро.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 2
karadjata
преди 9 години
в четвъртък едно време се разменя за 1,1373 долара.вече и едно време за разменя за долари ........
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още