IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американският сектор на услугите ускорява ръст

През март активността в сектора расте с най-бързото си темпо от август насам, сочат финалните данни на Markit

17:52 | 06.04.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Американският сектор на услугите ускорява ръст

През март американският сектор на услугите се разширява с най-бързото си темпо от август 2014 г. насам, сочат финалните данни на Markit, цитирани от Ройтерс.

Данните на Института за управление на доставките (Institute for Supply Management, или ISM) пък показват, че активността в сектора се повишава с малко по-бавно темпо, но пък за сметка на това – здравословно, пише AP.

PMI индексът на Markit за сектора на услугите в САЩ расте до 59,2 пункта през март от 57,1 пункта, колкото бе през февруари. Стойността, отчетена през март, е най-високата от август миналата година и е над първоначално оповестените 58,6 пункта. Стойности над 50 пункта са индикатор за експанзия, а под тях – за контракция.

От своя страна индексът на ISM се понижава минимално до 56,5 пункта през март от 56,9 пункта през февруари. Така индексът на ISM отчита спад за пети пореден месец, но все пак е над границата от 50 пункта.

Подкрепа за това оказват ръстовете при подиндексите за наемането на персонал и за новите поръчки – доказателство, че компаниите в сектора ще се радват на растеж в следващите месеци.

Подиндексът на Markit за заетостта в сектора на услугите се повишава до 54 пункта през март. През февруари показателят бе 52,7 пункта, когато бе отчетено най-високото ниво от юни 2014 г. Мартенските данни съвпаднаха с предварителните.

Общият PMI индекс, изчислен като претеглена средна от стойностите на индексите в секторите услуги и промишленост, се покачва до 59,2 пункта. Стойността му също е най-добрата от август насам. За сравнение – през февруари съвкупният индекс отчете стойност от 57,2 пункта. Предварителните данни на Markit показаха по-ниска стойност, а именно - 58,5 пункта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:22 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още