IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доверието на германския бизнес отстъпва през април

Индексът на ZEW спадна до 53,3 пункта в сравнение с 54,8 пункта през март

16:31 | 21.04.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Доверието на германския бизнес отстъпва през април

Инвеститорите в най-голямата европейска икономика са по-малко оптимистично настроени за икономическите перспективи пред страната през април, показа във вторник проучването на Центъра за икономически изследвания (ZEW), цитирано от WBP Online.

Индексът на икономическото доверие на ZEW – оценка на икономическата перспектива от около 350 респонденти за следващите шест месеца, спадна до 53,3 пункта през четвъртия месец на годината. Резултатът е отстъпление спрямо предходния месец, когато равнището възлизаше на 54,8 пункта, но данни над 50 пункта сочат оптимизъм.

Нещо повече, показателят, измерващ текущата ситуация, достигна 70,2 пункта спрямо 55,1 пункта през март и в сравнение с прогнозата от едва 56,5 пункта.

В своя последен доклад за световната икономика Международният валутен фонд повиши прогнозите си за растежа на Германия, заявявайки, че икономиката вече се очаква да нарасне с 1,6% през тази година и с 1,7% през 2016 г.

Прогнозата за Германия върви ръка за ръка с обновените очаквания за растежа на еврозоната като цяло, като МВФ очаква тя да нарасне съответно с 1,5% и с 1,6% през 2015 г. и 2016 г.

"По-ниските цени на петрола, по-ниските лихви и спадът на еврото, както и преминаването към по-голяма степен на неутрална фискална политика, се очаква да повишат активността в периода 2015-2016 г.", се казва в доклада на МВФ.

Освен това най-голямата икономика в региона получава допълнителен тласък от програмата за стимулиране на Европейската централна банка. Базираният във Франкфурт регулатор разшири програмата си за изкупуване на активи с цел включване на държавните задължения, като планира да купува правителствен дълг за до 60 млрд. евро на месец до септември 2016 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:25 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още