IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Tърговията на дребно в Германия се сви с 0,5% през февруари

Резултатът се размина с предварителните очаквания за намаление от 0,7%

09:42 | 31.03.15 г.
Tърговията на дребно в Германия се сви с 0,5% през февруари

Търговията в Германия е изгубила ритъм през февруари спрямо януари, показаха последните данни на германската статистическа служба Destatis, цитирани от WBP Online.

Оборотът на дребно се сви с 0,5% в реално изражение на месечна база през февруари в сравнение с увеличението от 2,9%, отчетено в предходния месец. Пазарните очаквания бяха за спад от 0,7%.

Измерена на годишна база, търговията в най-голямата европейска икономика се покачи с 3,6% през отчетния период спрямо ръста от 5% в предходния месец. Анализаторите прогнозираха разширение от 3,4%.

Индексът на продажбите на дребно, известен също като "реални продажби на дребно", е основният измерител на потребителските разходи. Той отчита промяната в общата стойност на коригираните с инфлацията продажби на дребно, без автомобилите и горивата. Индикаторът е също така и важен компонент за формирането на БВП.

В понеделник бяха представени предварителните данни за инфлацията в Германия, който показаха ускорение на покачването на цените в страната през март. Въпреки това измерителят продължава да е далеч под желаните нива.

Инфлацията в най-голямата икономика в еврозоната се ускори с 0,3% спрямо същия период на миналата година през март, последвайки ръста от 0,1% през февруари.

Измерен на месечна база, индексът на потребителските цени нарасна с 0,5% след повишението от 0,9% през февруари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:23 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още