IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

АЦБ е запазила единодушно лихвите през април

Институцията очаква по-бързо ускорение на инфлацията, показва протоколът от последното й заседание

14:32 | 22.04.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
АЦБ е запазила единодушно лихвите през април

Английската централна банка (АЦБ) e останала единодушна по отношение на паричната си политика през април, въпреки че двама от членовете – вероятно Мартин Уейл и Иън Маккафърти, определиха решението като "фино балансирано", предава WBP Online.

АЦБ също така очаква по-бързо ускорение на инфлацията, след като ефектът от евтините петрол и храни бъде изваден от индекса на потребителските цени. Освен всичко ефектът от поскъпването на паунда вероятно ще се разсее по-бързо от прогнозираното, показа протоколът от последното заседание на институцията.

Уейл и Маккафърти гласуваха за покачване на ставките между август и декември миналата година, преди да се присъединят към мнозинството централни банкери през януари тази година, тъй като инфлацията се забавя рязко към края на годината.

Въпреки че индексът на потребителските цени спадна дори до 0%, като е вероятно да продължи да поддържа тези стойности до края на годината, всички британски централни банкери "се съгласиха, че е по-вероятно лихвеният процент на банката да нарасне през тригодишния период на прогнозата".

Що се касае до ефекта от покачващия се паунд, банкерите смятат, че е възможно "поскъпването на британската лира да се отрази на инфлацията по-благоприятно от очакваното. Това може да означава по-малък натиск за намаляване на цените и по-бързо ускорение на инфлацията".

Много ниската инфлация остава основната причина за поддържане на основната лихва на банката при рекордно ниските 0,5%. Протоколът показа, че АЦБ все още вижда "риск ценовият натиск да продължи по-дълго от предвиденото в предварителните прогнози".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:13 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още