IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доходността по 10-годишните германски ДЦК нарасна до 8-месечен връх

Волатилността на облигационния пазар е провокирана основно от изказването на президента на ЕЦБ Марио Драги

16:34 | 04.06.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Доходността по 10-годишните германски ДЦК нарасна до 8-месечен връх

Доходността по германските държавни ценни книжа (ДЦК) с падеж след 10 години скочи до най-високото си ниво за тази година, след като президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги посочи, че пазарите трябва да свикнат с периодите на по-висока волатилност, произтичаща от ултра гъвкавата парична политика.

Доходността по бенчмарковите 10-годишни германски ДЦК се покачи до дневен връх от 0,998 на сто – най-високото равнище от септември 2014 г. Вспоследствие равнището отстъпи до 0,858 на сто.

Въпреки това новините от Драги не са единственото, което движи пазара. В действителност разпродажбата на германски дълг продължава вече четвърта поредна сесия, като трейдърите и портфолио мениджърите отново пренастройват очакванията си за икономиката на еврозоната.

Анализатори и инвеститори вече се подготвят доходността в региона да нарасне още, тъй като растежът в еврозоната пое нагоре след стартирането на мащабната програма за изкупуване на активи от страна на ЕЦБ. Очаква се до септември 2016 г. банката да разшири баланса си над 1 трлн. евро, вливайки по 60 млрд. евро в системата всеки един месец.

Инвеститорите също така смятат, че по-високата доходност е част от нормализирането на облигационните пазари, където лихвите по облигациите спаднаха рязко на фона на слабия икономически растеж.

"Не можем да си поемем дъх", казва Пиет Ламърс от KBC Bank, цитиран от Bloomberg. "Ясно е, че настроението по отношение на бундовете се обърна". През април доходността бе на рекордно ниската точка от 0,05%. За федералното правителство това означава едно - ако издаде нови облигации, ще трябва да плаща повече на инвеститорите, отколкото досега.   

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:06 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още