IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Използването на китайския юан спада за пръв път от над две години

Standard Chartered оценява на 60% вероятността още през тази година валутата да бъде включена при изчисляването на Специалните права на тираж на МВФ

17:16 | 09.06.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Използването на китайския юан спада за пръв път от над две години

През април използването на китайския юан в международната търговия спада за пръв път от над две години, сочат данни на Standard Chartered, цитирани от китайското издание Shanghai Daily. Според банката това се дължи на поевтиняването на валутата през първото тримесечие на годината.

Индексът на Standard Chartered Renminbi Globalization, който следи промените при активите, деноминирани в юани, на основните финансови центрове извън континентален Китай, през април се понижи с 0,8% на месечна база до 2 154 пункта.

Това е първият месечен спад, откакто банката създаде индекса през октомври 2012 г.

В началото на годината китайският юан се разменяше при курс от 6,20 за един американски долар, а в началото на март поевтиня до 6,27 преди да се възстанови до ниво от 6,20 юана за долар. В ранните часове на търговията в САЩ юанът се разменя при курс от 6,2064 спрямо долара.

От Standard Chartered посочват понижението с 0,37 пр. пункта на търговските сделки и с 1,24 пр. пункта на обема на облигациите, деноминирани в юани и емитирани на борсата в Хонконг, намиращи се в обращение, като причини за месечното изменение на индекса.

От банката очакват измерителят да се възстанови скоро, имайки предвид по-оптимистичните перспективи пред китайските пари и последните стъпки на Пекин за либерализиране на валутния курс.

Според анализаторите на банката реформите във финансовия сектор, планирани за тази година и които предвиждат разширяване на възможността за кръстосана търговия между Шанхайската и Хонконгската фондови борси, както и премахване на ограничението за инвестиции в чужбина за частни лица от континентален Китай, ще допринесат активно за бъдещото нарастване на интереса към офшорни юанови инструменти, допълва ТАСС.

Освен това наскоро Централната банка на Китай допусна до месния пазар на репо сделки клиринговите банки, извършващи сделки в юани в чужбина, и други банки, участващи в трансакциите.

Standard Chartered оценява на 60% вероятността още през тази година китайският юан да бъде включен към останалите основни валути при изчисляването на Специалните права на тираж на Международния валутен фонд.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:58 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още