IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фед: Икономиката на САЩ е поела курс към увеличение на лихвите

Основните опасения са свързани със слабите потребителски разходи и рисковете около Китай и Гърция, посочва протоколът от юнското заседание на банката

08:52 | 09.07.15 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Джанет Йелън.&nbsp;<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Джанет Йелън. Снимка: Ройтерс

Икономиката на САЩ е поела курс, който подкрепя увеличение на лихвения процент въпреки слабите потребителски разходи и рисковете около Китай и Гърция, се посочва в протокола от последното заседание на Федералния резерв през юни.

Членовете на Федералната комисия за отворения пазар (FOMC) виждат икономически условия, които продължават да дават основание за старт на покачването на лихвените проценти в някакъв момент, отчита документът от срещата на 16-17 юни. Въпреки това всички членове отбелязват, че "ще трябва да видим повече доказателства, че икономическият растеж е бил достатъчно силен", предава Bloomberg.

Централните банкери прогнозират повишаване на лихвите на два пъти през тази година, въпреки че световните пазари продължават да са разтърсени от надигащата се опасност от излизане на Гърция от еврозоната и пропадане на китайските акции.

Протоколът показва, че няколко от централните банкери "споменаха несигурността им за това дали Гърция и нейните официални кредитори ще постигнат споразумение" и опасенията си за "вероятния темп на икономически растеж в чужбина, особено в Китай и други нововъзникващи пазарни икономики".

Отделно от това председателят на Фед в Сан Франциско Джон Уилямс заявява, че очаква институцията да повиши лихвените проценти тази година, омаловажавайки международните рискове за икономиката на САЩ и изтъквайки, че Щатите се намират на "твърда траектория".

Много от членовете на FOMC очакват икономиката да достигне в близост до пълната заетост до края на годината, ако растежът се ускори според прогнозите. Според централните банкери средното равнище на безработицата в последните три месеца на годината ще е 5,25%.

Протоколът показват също, че длъжностните лица са предпазливи относно икономическите перспективи. Сред техните опасения са слабите потребителски разходи, ограничените инвестиции и забавящият се износ, дошъл в резултат на по-силния долар.

Пазарът вече очаква нови сигнали за бъдещето на политиката на Фед от Джанет Йелън. Председателят на централната банка ще говори в петък и ще представи своя шестмесечен доклад пред Конгреса на САЩ през следващата седмица.

Федералният резерв запазва основния си лихвен процент в близост до нулата от декември 2008 г. насам. Следващото заседание на централната банка е на 28-29 юли, но то няма да бъде последвано от доклад или пресконференция на 16-17 септември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:44 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
Атанасио
преди 8 години
Мисля ,че Айнщайн го е казал - лудост е когато с едни и същи мерки очакваш различни резултати Вдигането на лихвите с 1% по държ.дълг от 18 трилиона означава 180млрд. от бюджета за лихви което или ще вдигне дефицита или данъците или намаление на разходите От където и да го погледна все е спад на крайното търсене и спиране на растежа Как централните банки причиняват неравенство в доходите - http://ekipbg.com/kak-centralnite-banki-prichinyavat/ - ''през периода между 1979 г. и 2007 г. доходите на средните 60% са се покачили с по-малко от 40% докато инфлацията е била 186%.''ЗАТОВА СЪМ ОПИСАЛ КАКВО ТРЯБВА ДА СЕ НАПРАВИ - в коментар 2 - http://darikfinance.bg/***/111777#commentsДЪЛБОКА РЕФОРМА НА ФИНАН.СИСТЕМА И СИСТЕМЕН ПОДХОД - РЕСУРСНО БАЗИРАНА И ПЛАНИРАНА ЕКОЛОГИЧНА ИКОНОМИКА
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още