IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Централната банка на Нова Зеландия понижи основната лихва до 3%

Финансовата институция предупреждава, че е възможно да облекчи още паричната си политика заради отслабващите перспективи пред икономиката

11:58 | 23.07.15 г.
Автор - снимка
Създател
Централната банка на Нова Зеландия понижи основната лихва до 3%

Централната банка на Нова Зеландия понижи основния лихвен процент, за да се справи с насрещните ветрове, причинени от спадащите цени на млечните продукти и упорито ниската инфлация. Финансовата институция предупреждава, че е възможно да облекчи още паричната си политика заради отслабващите перспективи пред икономиката, пише CNBC.

Централната банка на Нова Зеландия намали основната лихва с 25 базисни пункта до 3%. Понижението бе второто от доста месеци насам, а то от своя страна доведе до поскъпване на новозеландския долар.

Всички 14 икономисти, анкетирани от Ройтерс, очакваха хода на банката, а мнозина от тях прогнозират още понижения до края на годината.

Финансовите пазари оцениха напълно смъкването на лихвата с 25 базисни пункта, като макар и до известна степен очакваха по-голямо понижение, въпреки че смъкване на лихвата с 67 базисни пункта в следващите 12 месеца вече е отразено в цените на финансовите активи.

От централната банка споделят, че прогнозите за растежа са се влошили от последното заседание през юни, тъй като възобновяващата се сеизмична активност в региона Кантърбъри изглежда достига своя пик, а износните цени на млечните продукти спаднаха рязко.

Въпреки че посочват, че новозеландският долар е поевтинял значително от април насам, централните банкери са на мнение, че е нужно той да поевтинее още, имайки предвид слабите износни цени на суровините.

Централната банка на Нова Зеландия посочва още, че инфлацията остава ниска заради поскъпването на валутата по-рано тази година и заради по-ниските цени на петрола на международните пазари. Банката прогнозира инфлацията да се върне близо до целта й в началото на 2016 г., въпреки че банкерите не са сигурни дали по-ниският валутен курс ще доведе до по-високи цени.

Ходът на Централната банка на Нова Зеландия идва година, след като увеличи основния лихвен процент до 5-годишния връх от 3,5% по време на цикъл по затягане на паричната политика, в рамките на който лихвата скочи със 100 базисни пункта.

Последният цикъл на банката по разхлабване на политиката идва в момент, в който икономиката започна да усеща забавянето в Китай, който сви рязко търсенето на млечни продукти – най-големият източник на приходи от износ за Нова Зеландия.

Световните цени на млякото спаднаха с близо 20% през последния месец, за да докоснат 12,5-годишно дъно. Инфлацията в страната се движи в рамките на 0,3% годишно. Това е под целта на Централната банка на Нова Зеландия в диапазона от 1% до 3% в средносрочен план.

След като изпрати 2014 г. с икономически ръст от 3%, през първото тримесечие на 2015 г. растежът в Нова Зеландия се забави до 2,6 на сто годишно. Заплахата за повече слабости подкопа както бизнес, така и потребителското доверие, които се намират на 3-годишни дъна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:09 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още