IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германската икономика с 0,4% ръст през второто тримесечие

Положителният резултат е воден главно на баланса на износа и вноса, посочват от Destatis

10:33 | 25.08.15 г.
Германската икономика с 0,4% ръст през второто тримесечие

Германия отчете малко по-добро представяне през второто тримесечие в сравнение с предишните три месеца, но не успя да отговори на очакванията за по-значително покачване на брутния вътрешен продукт, показаха окончателните данни за второто тримесечие.

Германската икономика добави 0,4% през второто тримесечие на тази година след експанзията с 0,3% в периода януари-март. Анализаторите очакваха потвърждение на увеличението с 0,4%, оповестено в предварителните данни.

Измерен на годишна база, германският сезонно изгладен БВП постигна разширение с 1,6%, каквото бе покачването и в предварителната оценка. През първото тримесечие бе постигнат ревизиран ръст от 1,2%.

Според Destatis положителният резултат при сезонно коригираните тримесечни данни е "дело главно на баланса на износа и вноса". "Износът се увеличи много повече от вноса, като една от причините за това развитие е слабото евро. Окончателните разходи за крайно потребление на домакинствата и държавни разходи продължават да се развиват положително".

Въпреки това Destatis отбеляза, че "растежът се забавя със слабото брутно образуване на основен капитал. В сравнение с първото тримесечие спадът в образуването на основен капитал е отчетен по-специално в областта на строителството. Освен това материалните запаси бяха значително намалени".

Германската икономика ще набере добра инерция и ще се развива добре през цялата втора половина на 2015 г., прогнозира през миналата седмица Германската централна банка (Бундесбанк).

"Условията, които понастоящем са в сила за икономическия растеж през втората половина на 2015 г., са подхранвани от външното и вътрешното търсене", се казва в доклада на централната банка.

Освен това Бундесбанк вярва, че по-слабото представяне през второто тримесечие се дължи на "изключителни фактори", които няма да имат дългосрочно влияние.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:24 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още