IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Карл Айкън разкритикува Фед за ниските лихвени проценти

Инвеститорът милиардер предупреди, че близките до нулата стойности на лихвените проценти застрашават икономиката и финансовите пазари

16:31 | 29.09.15 г. 1
<p>
	<em>Централата на Федералния резерв на САЩ във Вашингтон. Снимка: Ройтерс</em></p>

Централата на Федералния резерв на САЩ във Вашингтон. Снимка: Ройтерс

Инвеститорът милиардер Карл Айкън разкритикува Федералния резерв на САЩ, като предупреди, че изключително ниските лихвени проценти може да имат непредвидими последици върху икономиката и финансовите пазари, съобщи Ройтерс.

„Те не разбират по колко коварен път са тръгнали“, заяви Айкън в интервю за агенцията и изрази подкрепата си за кандидатурата на Доналд Тръмп за президент на САЩ.

Милиардерът винаги е бил яростен критик на Фед заради това, че държи лихвения процент близо до нулата от 2008 г. насам.

Хлабавата парична политика извади САЩ от кризата, но пък евтините кредити доведоха до натрупване на корпоративен дълг и търсене на доходност от страна на обикновените инвеститори, които купуват рискови активи като джънк облигации например, за да получат по-добра възвръщаемост.

Ветеранът от Wall Street натрупа състояние, като купуваше активи в компании като RJR Nabisco, Texaco, Phillips Petroleum, Lions Gate Entertainment Corp, Netflix Inc, Apple и eBay Inc и оказваше натиск над мениджмънта да промени стратегията си. Айкън призна, че донякъде си противоречи със собствените си позиции, както и че е голям печеливш от политиките на Фед, въпреки че ги критикува. 

79-годишният Айкън получи 12% възвращаемост от инвестициите си в Apple, но същевременно има активи в компании като Chesapeake Energy Corp and Cheniere Energy Inc, в които преживя загуби от съответно 71 и 41 на сто.

Милиардерът заяви, че се чувства длъжен да предупреди за състоянието на финансовите пазари. Според Айкън ако повече инвеститори са знаели за опасностите на вторичния ипотечен пазар през 2007 г., САЩ са можели да избегнат кризата, в която изпадна икономиката им през следващата година.

Във видеоматериал, озаглавен „Опасност насреща“ и публикуван във вторник, Айкън казва, че политиката на Фед е позволила на директорите на компаниите в САЩ да осъществят „финансово инженерство“, довело до увеличаване на вече и без това голямата пропаст между бедни и богати. Той разкритикува и финансовите играчи, които се възползват от вратичка в закона и доходите им се облагат като капиталови печалби, а не като обикновени възнаграждения. Доналд Тръмп, когото Айкън подкрепи за кандидат-президент на Републиканската партия, представи в понеделник план за елиминиране на тази вратичка.

Айкън заяви, че е особено загрижен за обикновените инвеститори, които купуват джънк облигации от силно задлъжнели компании. Тези облигации имат висока доходност, но също така крият висок риск от фалит, обяснява Ройтерс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:50 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 10 rate down comment 2
iivanoff
преди 8 години
"Хлабавата парична политика извади САЩ от кризата, но пък евтините кредити доведоха до ..."Аргументират ви публично нуждата ФЕД да вдига лихвата ли :)))))А какво ви предлагат всъщност: от ефтини кредити - балон, чрез затягане на кредитирането за да спре балона, се генерира КРИЗА, а после пък трябват още по-ефтини кредити, за да се излезе от КРИЗАТА, а после пак балон, после пак затягането ще доведе до нова КРИЗА!=> трябва лихвата да се държи почти постоянна и да се променя в малки граници компенсиращи само външни влияния за дадената икономика!И щом това е очеизвадно вече и за третокласник, то защо и ФЕД и милиардера го искат? Някой сети ли се?значи и ФЕД и милиардера имат общ работодател :)))Който после спасява с КУ всички работещи за него, и прибира всичко от останалите маймуни! Затова пазара се нарича "свободен" - защото всяка *** е свободна, "законно" да я оберат на него :))))))))))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още