IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фабричните поръчки в САЩ спаднаха с 1% през септември

Автомобилната индустрия в страната остава светъл лъч

21:18 | 03.11.15 г.
Фабричните поръчки в САЩ спаднаха с 1% през септември

Новите фабрични поръчки в САЩ се понижиха за втори пореден месец през септември, докато производственият сектор продължава да е под натиска на силния долар и големите съкращения на разходите от страна на енергийните компании, предава Ройтерс.

Производството на моторни превозни средства остава светъл лъч през септември, тъй като се радва на скок в поръчките. Тази тенденция вероятно ще се запази, а данните показват, че продажбите на автомобили могат да се окажат най-силните от 14 години насам.

“Тазсутрешният доклад дава малко по-нов сигнал за състоянието на производството в САЩ. Търсенето на много категории стоки продължава да се бори с ефекта от силния долар, слабото чуждестранно търсене и по-ниските цени на енергията”, твърди Джеси Урвиц, икономист в Barclays в Ню Йорк.

Министерството на търговията заяви, че новите поръчки на промишлени стоки са намалели с 1% през септември, след като през август се свиха с 2,1%.

Поръчките на коли и части нараснаха с 1,5% през септември, след като спаднаха с 2% през август.

Топ производителите на автомобили в САЩ обявиха продажбите за октомври, които значително надминаха очакванията на анализаторите.

Дейността на фабриките, която представлява около 12% от икономиката, също е повлияна негативно от охлаждането на глобалното търсене. Но лошите новини може да останат в миналото, тъй като доклад от понеделник показа, че новите фабрични поръчки нарастват през октомври. 

Доларът нарасна с 16,8% спрямо валутите на основните търговски партньори на САЩ от юни 2014 г. досега, което натежа върху ръста на износа и на печалбите на мултинационални компании като Procter & Gamble и 3M Co.

Същевременно спадът в цените на петрола оказва натиск върху приходите на компаниите за добив на нефт като Schlumberger и Caterpillar.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:53 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още