IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво ще се случи през 2016 г. с биткойните?

Големите неизвестни са цената и реакцията на потребителите

12:42 | 13.12.15 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Въпреки че еуфорията попремина, 2015 г. все пак беша голяма година за биткойните. Инвестициите в рисков капитал достигнаха за пръв път 1 милиард долара, пише Bloomberg. За някои е по-лесно да се инвестира в криптовалутата заради дебюта на фирми като Bitcoin Investment Trust. Големи финансови компании като Nasdaq, American Express и Visa инвестираха в биткойн стартъпи, което е повратна точка, що се отнася до отношението към технологиите, коментира Джил Лурия, анализатор в Wedbush Securities.

Така че през 2016 г. вероятно ще видим първата биткойн компания, оценена на над 1 милиард долара, както и по-голям интерес от страна на финансовите институции към виртуалната валута и технологията й. Големите неизвестни са цената, реакцията на потребителите и, както винаги, истинската самоличност на създателя на биткойна Сатоши Накамото. 

Инвеститорът Тим Дрейпър, който купува биткойни и инвестира в свързани с криптовалутата стартъпи, очаква 2016 г. да е година на повече яснота. „Очаквам американкото правителство най-накрая да признае биткойна за валута и да чуя за първия биткойн еднорог“, коментира Дрейпър. (еднорог е термин за частен технологичен стартъп на стойност поне 1 млрд. долара – бел.ред.)

Нови биткойни се генерират непрекъснато като оператори на много компютри, наречени миньори, решават сложни уравнения и документират всяка трансакция. Броят биткойни, който може да бъде генериран обаче, е ограничен от системата на електронната валута. На всеки четири години броят биткойни, който миньорите могат да генерират на всеки 10 минути, намалява наполовина.

През лятото на 2016 г. ще настъпи краят на четиригодишния период и на всеки 10 минути ще могат да се произвеждат 12,5 биткойна.

Това е лоша новина за някои миньори, особено тези с по-стари компютри. Боби Лий, изпълнителен директор на китайската борса за обмяна и генериране на биткойн BTCC, казва, че с по-малко биткойни цената на виртуалната валута трябва да се повиши. 

Данните в мрежата на биткойн се съхраняват в т.нар. блокове. Проблемът е, че като расте броят на хората, които използват и купуват биткойн, мрежата ще се забави драматично. Предложенията включват промяна в размера на блоковете.

Бари Силбърт, чиято компания управлява Bitcoin Investment Trust, неотдавна прогнозира, че Wall Street ще започне да търгува биткойни, както и че традиционните банки ще започнат да работят с компаниите за биткойн.

Финансовите фирми ще продължават да следят технологията на биткойн – blockchain – за да я използват в сигурни трансакции, коментира Bloomberg. Дори и да не използват директно биткойни, blockchain може да помогне за проверка на всяка финансова трансакция – от търговия с акции до изплащане на купон по облигации. Повече институционални инвеститори могат да започнат да търгуват с биткойни.

С все повече биткойн компании, борещи се за място в бизнеса, няма да има достатъчно за всички, прогнозира Силбърт. Заради това ще има повече сливания на стартъпи или пък компании ще отпадат от сектора, смята той.

Още една причина за това е потенциалното по-бавно приемане на биткойна от потребителите. Резките колебания в курсовете на виртуалната валута спрямо долара и други валути ще продължават да плашат потребителите и да правят криптовалутата непривлекателна за ежедневна употреба.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:06 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 9
khao
преди 8 години
спекулата ще продължи .... може би още година, две докато се срине тази понци схема.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още