IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайската икономика стартира бавно новата година

Официалният PMI индекс спада през февруари до най-ниско ниво от четири години насам

10:21 | 01.03.16 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Китайските мениджъри по поръчките стават по-песимистични в началото на годината. 

Официалният индекс на поръчките на мениджърите по доставките (PMI) спада през февруари до 49,0 пункта – до най-ниското си ниво от четири години насам. През януари барометърът достигна дори 49,4 пункта. Частният индекс на икономическото списание Caixin на мениджърите за покупки за производствения сектор дори падна до 48,0 пункта от 48,4 пункта, както обяви медийната компания Caixin и пазарните изследователи от Markit. 

И положението в сектора на услугите се влошава. Там официалният индекс спада от 53,5 пункта през януари до 52,7 пункта през януари, но все пак остава над границата от 50 пункта, сигнализираща за ръст. 

В преработвателната индустрия официалният индекс е вече цели седем последователни месеца под границата от 50 пункта, а индексът на Caixin е вече година под тази стойност. 

Спадовете са по-силни от очакванията на икономистите. Според анализатори слабите данни са били една от причината за решението на китайската централна банка да понижи в понеделник минималните изисквани резерви за банките, за да може повече пари да остават за предоставяне на кредити.

„Това беше слаб старт на годината, което означава, че паричната политика трябва да бъде експанзивна", казва пред DPA икономистът Шуан Дин от  Standard Chartered. „Свръхкапацитетът продължава да натежава над инвестиционната дейност на предприятията в индустрията, а инвестициите в сектора на недвижимите имоти са все още слаби". Икономистът очаква, че минималните резерви на банките ще бъдат намалени допълнително, за да може започващият в събота Национален народен конгрес да обсъди допълнителни разходни програми.

PMI, подобно на други индекси показват, че Китай не стартира добре новата година. Икономическият растеж падна през предходната година до 6,9%, най-ниската стойност за последния четвърт век. А подиндекс на официалния PMI индекс показа за февруари най-ниско ниво на входящите поръчки от началото на финансовата криза.


source: tradingeconomics.com

Анализаторите смятат, че прекалено много празни заводи и твърде високата продукция спрямо търсенето накърнява доверието. Признаците за обрат са оскъдни.

Ниската консумация на енергия и данните за производството на стомана през февруари показаха, че икономиката на Китай вероятно е нараснала през първите два месеца на годината с по-малко от 6 процента, казва икономистът от Commerzbank Дзъ Сяо.

Рязкото покачване на цените на жилищата в Шънджън, Шанхай и други големи градове също кара анализаторите да предположат, че парите се вливат в спекулативни инвестиции, а не в реалната икономика.

Докладът на Caixin за производството в Китай е базиран на данни от отговорите на въпроси към мениджъри в областта на снабдяването в над 420 производствени компании.

Индексът на поръчките на мениджърите по доставките (PMI) представлява съставен индекс, базиран на пет компонента: нови поръчки, производство, заетост, време за доставка, запаси от закупени стоки. За всеки компонент докладът показва процент за всеки отговор, нетната разлика между положителни и отрицателни отговори, както и индекс на дифузия (сбор от положителните отговори плюс половината от отговорите „без промяна“). Индексите на дифузия са водещи индикатори и са удобни обобщаващи измерители на преобладаващата посока на промяна. Стойности над 50 пункта са като цяло знак за цялостно увеличение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:39 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 1
Mike Florida
преди 8 години
Всички ще си затварят очите като щрауси в пясък, но лъвът, в случая реалността, стои отзад!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 2
Mike Florida
преди 8 години
Всички ще си затварят очите като щрауси в пясък, но лъвът, в случая реалността, стои отзад!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още