IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Централната банка на Китай намалява коефициента на задължителни резерви

От 1 март съотношението пада до 17% за най-големите банки, като отново ще остане едно от най-високите в света

15:46 | 29.02.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	<em>Снимка: Архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив, Ройтерс

Централната банка на Китай предприе допълнителни мерки за смекчаването на забавянето на икономическия растеж на фона на поевтиняващите акциите и местна валута, като намали размера на паричните средства, които банките в страната трябва задължително да заделят, пише Bloomberg. 

Коефициентът на задължителни резерви ще падне с 0,5 процентни пункта от 1 март 2016 г. Така съотношението ще спадне до 17% за най-големите банки, като отново ще остане едно от най-високите съотношения в света. Финансовата институция намалява този показател за пети път от февруари миналата година.

Ходът се приема за завръщане към малко по-традиционните разхлабващи мерки, след като през последните седмици Централната банка на Китай намекна, че ще стимулира растежа като направлява междубанковия пазари и влива ликвидност чрез операции на открития пазар.

Гуверньорът Жоу Сяочуан подчерта нуждата от допълнителни действия преди началото на срещата на финансовите министри и управителите на централните банки на страните членки на Г-20 в Шанхай миналата седмица, като каза, че Китай разполага с „множество инструменти“, с които да адресира рисковете пред растежа.

Централната банка на Китай се опитва да възстанови стабилността на юана, след като отливите на капитали се ускориха с рекордно темпо през последните седмици. Понижението на коефициента на задължителни резерви, с което банките ще могат да кредитират повече, помага за компенсирането на отлива на пари.

От финансовата институция коментират, че занижават коефициента на задължителни резерви, за да направляват един стабилен и подходящ ръст на кредита и за да създадат подходящи парични и финансови условия за извършването на реформи от страна на предлагането.

Намалението на коефициента на задължителни резерви по-скоро увеличава паричното предлагане в икономиката, отколкото да намалява лихвите по кредитите, както би го сторило едно понижение на основната лихва. Ето защо това може да не доведе до отлив на капитали в мащаба, който едно смъкване на лихвата би могъл да предизвика.

Моментът, в който се случва това, предполага, че това е опит да се стабилизира фондовия пазар преди властите да се съберат за годишната си сесия на 5 март, смятат анализатори, цитирани от Bloomberg. От началото на годината основният индекс Shanghai Composite е изгубил 24% от стойността си, което го прави най-губещият сред 93 световни индекса, чието представяне агенцията следи.

На конгреса на Народната партия, които ще продължи близо две седмици, ще бъдат обсъдени политиките за 2016 г. и следващият 5-годишен план за развитие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:58 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още