IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията в Бразилия се забавя за пръв път от септември

Годишният ръст на потребителските цени остава двуцифрен - 10,36%

16:05 | 09.03.16 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Продължителната рецесия продължава да влияе негативно върху покупателната способност на населението в страната. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Продължителната рецесия продължава да влияе негативно върху покупателната способност на населението в страната. Снимка: Архив Ройтерс

Инфлацията в Бразилия се забавя повече от очакваното през февруари заради продължителната рецесия, която  продължава да влияе негативно върху покупателната способност на населението, съобщава Bloomberg.

Индексът на потребителските цени нараства с 0,9% на месечна база, след като през януари се увеличи с 1,27%. Очакванията на икономисти, анкетирани от Bloomberg, бяха за ръст на месечната инфлация през февруари от 0,98%.

Годишният ръст на потребителските цени в Бразилия достига 10,36%, като се наблюдава забавяне за пръв път път септември 2015 г.

По-рано този месец централната банка остави основните лихвени проценти без промяна, като заяви, че очаква годишната инфлация да започне да се забавя. Според бразилската централна банка инфлацията в страната е достигнала пика си в началото на тази година.

Годишният ръст на потребителските цени обаче остава двуцифрен, което срива доверието и вреди на частното потребление – двигател на растежа в Бразилия.

Най-голямата южноамериканска икономика е в рецесия и плановете на правителството за съживяване са компрометирани от процедури по импийчмънт и корупционни скандали.

През четвъртото тримесечие БВП на Бразилия се сви с 1,4%, а за цялата 2015 г. понижението е 3,8 на сто, което е най-лошото представяне на икономиката от 25 години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:06 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още