IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Жилищното строителство във Великобритания расте с най-бавния темп от 3 години

Като цяло експанзията в сектора остава на февруарското ниво, което е най-ниското от близо година

15:15 | 04.04.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Ръстът на новото жилищно строителство във Великобритания се забавя през март до най-ниското си ниво от три години насам, съобщи Ройтерс, позовавайки се на проучване на частната изследователска компания Markit. Като цяло в сектора експанзията остава на февруарското ниво, което е най-ниското от близо година.

Индексът на мениджърите по поръчките (PMI) в сектора остава стабилен през третия месец от годината на ниво от 54,2 пункта. Стойността е малко над консенсусната прогноза от 54 пункта. 

Проучването отчита ръст в активността в строителството на търговски площи и в гражданското инженерство, но измерителят за жилищното строителство пада до най-ниското ниво от януари 2013 г., когато още дори не можеше да се говори за устойчиво възстановяване в Обединеното кралство.

„Новото жилищно строителство загуби най-много от инерцията си през първото тримесечие на 2016 г., което е изненадващо предвид силните фундаментални фактори и ясното по-добро представяне от очакваното през последните три години“, казва Тим Мур, старши икономист в Markit.

Жилищното строителство е гореща политическа тема във Великобритания. Въпреки че правителството опитва да насърчи активността в сектора, профсъюзите и кредиторите казват, че предлагането е по-високо от търсенето, което увеличава цените в голяма част от страната.

„Увеличената несигурност за бизнес перспективите изглежда натежава на цялостното търсене в строителството през 2016 г.“, посочва Мур. „Участниците в проучването отбелязват предпазливия подход на клиентите при разходите, както и неохота да се стартират нови проекти“, допълва той.

В отделен доклад на Deloitte се казва, че големите британски компании отлагат сделки и решения за наемане на персонал преди референдума за еврочленството на Великобритания, който ще се проведе на 23 юни.

Анализаторите от Markit не споменават референдума, но посочват, че новите поръчки в строителството нарастват с най-бавния си темп от април миналата година, а пък новите назначения отчитат най-слаб ръст от юни 2013 г. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:45 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още