IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Британското производство отскача от тригодишното дъно

Индексът на мениджърите по поръчките се повишава, но анализаторите очакваха малко по-голям ръст

15:07 | 01.04.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Активността в британския производствен сектор през март се повишава и отскача от близо тригодишното дъно, което достигна през февруари. Това означава, че производството ще допринесе, макар и слабо, за икономическия ръст през първото тримесечие на 2016 г., пише агенция Ройтерс.

Индексът на мениджърите по поръчките (PMI) на частната изследователска компания Markit и института CIPS се повишава от 50,8 пункта през февруари до 51 пункта през март и въпреки ръста изпраща едно от най-слабите си тримесечия за последните три години.

Най-големият източник на нов бизнес е вътрешният пазар, а пък поръчките за износ се свиват трети пореден месец най-вече заради слабата глобална икономика, посочва Markit.

Икономистите в проучването на Ройтерс очакваха индексът да нарасне малко повече: до 51,2 пункта. 

Всяка стойност над 50 пункта говори за експанзия в сектора, а резултат под 50 пункта – за свиване.

„Индустрията все още е близо до границата на стагнацията и ще се затрудни да направи значителен принос за следващата порция данни за БВП“, казва Роб Добсън, старши икономист в Markit.

През четвъртото тримесечие на 2015 г. икономическият ръст в Обединеното кралство беше стимулиран от доминиращия сектор на услугите. Следващата седмица ще излезе и PMI индексът именно в сферата на услугите.

Великобритания беше една от най-бързо растящите развити икономики през последните три години, но икономиката й се забави през второто полугодие на 2015 г.

Предстоящият референдум за еврочленството на Обединеното кралство на 23 юни по всяка вероятност ще натежи на икономическия ръст. Ако населението гласува в подкрепа на излизане от ЕС, това със сигурност ще е шок за икономиката, поне в краткосрочен план, казват икономисти.

Опасенията за последиците при евентуален Brexit натежаха и на британския паунд, а това е нож с две остриета за британските износители, коментира Ройтерс.

„Въпреки че поевтиняването на лирата може да подкрепи ръста на износа през идните месеци, то може да доведе и до по-високи вносни цени“, посочва Добсън. Новите поръчки за износ нарастват до 49,9 пункта през март, но остават под границата от 50 пункта, сочи проучването на Markit.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:28 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още