IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Активността в британското производство се забавя до 34-месечно дъно

PMI индексът на Markit се понижава до 50,8 пункта през февруари

15:23 | 01.03.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Активността в производствения сектор във Великобритания се забавя, като индексът на мениджърите по поръчките (PMI) на частната изследователска компания Markit достигна най-ниското си ниво от 34 месеца насам, съобщи Financial Times.

Стойността на измерителя пада от 52,9 пункта през януари до 50,8 пункта през февруари.

Прогнозите на мнозинството анализатори беше за ниво от 52,3 пункта.

„Състоянието, близко до стагнация, подчертава колко крехко е икономическото възстановяване в началото на годината и подкрепя позицията на централната банка, която изглежда ще се въздържи от вдигане на лихвените проценти още известно време“, казва Роб Добсън, главен икономист в Markit.

Стойност над 50 пункта говори за експанзия, а под 50 – са свиване в сектора.

„Мащабът на забавянето е особено притеснителен. Вътрешният пазар показва сигнали за отслабване, а експортният бизнес продължава да се свива. Факторите за ръст при инфлацията също са слаби“, посочва Добсън. „Голяма част от това е провокирано от ниските цени на суровините в глобален мащаб“, допълва той.

Анализаторите от Markit предупреждават, че последното рязко поевтиняване на паунда се е случило прекалено късно, за да бъде отразено в сегашното проучване, а то по всяка вероятност е помогнало на компаниите износителки.

Според Самюъл Томс от Pantheon Macroeconomics ще отнеме поне година, докато слабата лира доведе до по-високо търсене в износа, а поевтиняването на валутата ще накара производителите да прехвърлят увеличението при разходите към слабия вътрешен пазар.

„Слабият ръст в реалните доходи на британските потребители на фона на съживяването на инфлацията и затегнатите фискални условия също няма да помогнат. В резултат на това забавянето в производствения сектор ще продължава да ограничава темпа на икономическо възстановяване тази година“, прогнозира Томс.

Неотдавна министърът на финансите на Великобритания Джордж Озбърн предупреди, че икономиката на Обединеното кралство е „по-малка, отколкото си мислехме“, което се прие като сигнал за нови бюджетни съкращения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:45 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още