IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И Goldman Sachs вече не очаква паритет между евро и долар тази година

Миналата седмица Deutsche Bank повиши прогнозата си от 1 до 1,05 долара за едно евро в края на 2016 г.

13:50 | 16.05.16 г. 11
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Американската инвестиционна банка Goldman Sachs се присъедини към нарастващия брой банки, които вече не очакват паритет между долара и еврото тази година, съобщи Bloomberg.

Миналата седмица Goldman Sachs последва Deutsche Bank и се отказа от прогнозата си, че единната валута ще поевтинее до 1 долар или по-малко тази година. Аргументите за ревизираните очаквания са променените перспективи за политиката на централните банки.

Анализаторите, начело със старши валутния стратег Робин Брукс, вече очакват след една година еврото да се обменя за 1,05 долара, а не за 95 цента, каквато беше предишната оценка.

Deutsche Bank, най-голямата германска търговска банка, повиши миналата седмица прогнозата си от 1 до 1,05 долара за едно евро в края на тази година.

Инвеститорите и стратезите ревизират прогнозите си за валутната двойка долар/евро, след като поредната порция стимули от ЕЦБ не успяха да отслабят еврото. От началото на тази година единната валута поскъпна с 4,1% и не оправда очакванията на над 80% от анкетираните тогава анализатори, които прогнозираха слабо евро през първата половина на 2016 г. Тогава 14 банки смятаха, че ще има паритет на еврото и долара или валутата ще падне под 1 долар до края на 2016 г. Днес само пет банки все още поддържат тази прогноза, сочат данни на Bloomberg.

„Съмняваме се, че ЕЦБ ще успее ефективно да отслаби еврото в краткосрочен план“, пише Брукс в доклада на Goldman Sachs. „Не бяха фундаменталните фактори, които създадоха динамиката, а поведението на централните банки“, смята той.

И двете банки – Goldman Sachs и Deutsche Bank - се придържат към дългосрочната си прогноза за слабо евро.

Американската инвестиционна банка смята, че след две години едно евро ще се обменя за 95 цента, а след три години – за 90 цента.

Според Deutsche Bank в края на 2017 г. курсът ще е 90 цента за евро, което е повече от предишната прогноза за 85 цента.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 19:15 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 0 rate down comment 0
lozkhris
преди 7 години
Днеска разбрах, че името на ръководителя на Епъл всъщност се счита за наименованието на трибуквената грубировка, собственица на този сайт, летищата в Бургас, Варна и скоро и София, както и Хранекспорт , Енерго-Про , България Еър, както и други знакови за държавата институции....Та заради тая работа името му св сайта се появава като *** Кук...Да се смееш ли, да плачеш ли...;):):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 0
lozkhris
преди 7 години
Това са пълни глупости !! Не е въпросът за вноса толкова, колкото до простичкия факт, че 80% от американските фирми оперират в Европа, брато - това го каза още преди да сдаде поста самият Грийнспан. Та нали се сещаш, че корпоративните печалби зад граница няма как да растат , ако доларът е силен...Освен това "износ" са и продажбите на iPhone, които обаче се произвеждат в Китай, ама се броят за хамерикански...При цена от 700 евра, ти си направи простата сметка дали за *** Кук доларът трябва да е 1.05$ за евро, или 1.35$ за евро и ква ще е печалбата в двата случая. Силният долар е добре за европейските и останали производители, обаче никой не ги пита, ценообразуването е спрямо пазара, та ха питай Мерцедес дали ще вдигнат цените в САЩ като падне доларът...Ще вдигнат, ама дръжки !!Така че хайде стига говори нелепости, основният внос в Хамеирката е от Китай, а курсът на юана се контролира от комунистическата партия, не от Марио Драги
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 1
Атанасио
преди 7 години
спрямо БВП като проценти и имах предвид ,че търг.дефицит е голям - http://***.usdebtclock.org/#макр ,че като проценти спрямо БВП у нас е по-голям но износа ни е голям като проценти спрямо БВП
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 1
Атанасио
преди 7 години
Темата е голяма защото САЩ вкарват около 8-9 млн. барела дневно петрола и при курс от 50$ имат сметка от малко по-скъп долар и т.н. от където и да го погледна виждам сгрешена икономическо-финансова система казано кратко и трябва ресурсно базирана и планирана екологична икономика без лихви и инфлация казано кратко(банкор на Кейнс или разчетна валута като SDRs на МВФ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 1
Атанасио
преди 7 години
Темата е голяма защото от една страна САЩ нямат кой знае какъв износ тоест вноса е повече със 700млрд. и силен долар им отърва повече но ако се върнат производствата в САЩ ще им трябва евтин долар за износа и т.н в ЕС пък е страшно защото едни се нуждаят от евтино евро а други от скъпо 18 държави с различни интереси в еврозоната е проблем и ще видим докъде ще е докарат
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 3
lozkhris
преди 7 години
1 Е да е 1.30 долараСъжалявам за грешката
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 11 rate down comment 2
lozkhris
преди 7 години
Nе само, че няма да има паритет, а дори 1.10 долара за евро е вече немислимо. ФЕД ясно показа, че скъп долар изобщо не се вписва в плановете на управляващата върхушка. Краткосрочно очаквам да се задържи около 1.15, а до края на годината да премине 1.20...След изборите ФЕД ще свали лихвите и ще започне нов раунд QEТака че никакви такива - Уол Стрийт иска слаб, но не хиперинфлиращ долар.За да вървят далаверите както трябва еврото да е около и над 1.30 евра.Останалото са бълнувания на хора с розови очила...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
Tyrista
преди 7 години
USD/EURO 1.05 short term
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
Tyrista
преди 7 години
USD/EURO 1.05 short term
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още