IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търговският излишък на Китай расте през май

Износът се понижава през май с 4,1% в доларови измерения спрямо година по-рано

10:41 | 08.06.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Китайският износ се понижава през май с 4,1% в доларови измерения спрямо година по-рано, сочат данни на Митническата служба, цитирани от Ройтерс. Понижението е над два пъти по-голямо от това през април, както и по-голямо от прогнозата за свиване от 3,6 на сто.

Вносът се свива с 0,4 на сто на годишна база, което е най-слабото понижение от края на 2014 г. Пазарите очакваха спад от 6%, а понижението през април беше 10,9%. 

Така търговският излишък през май става 49,98 милиарда долара на фона на 45,56 милиарда през април.

През първите пет месеца на годината износът на годишна база се свива със 7,3 на сто, а вносът – с 10,3%.

Пазарите реагираха сравнително спокойно на данните, като борсите в Шанхай и Шънджън ограничиха пониженията.

„Слабото глобално търсене носи по-голяма отговорност за търговските данни на Китай отколкото вътрешните фактори“, смята Джулиан Еванс-Причард, икономис от Capital Economics и посочва слабо търсене в редица големи търговски партньори на Китай като САЩ, Европейският съюз и Япония.

„Ръстът на китайския износ вероятно ще остане потиснат занапред. Макар че не очакваме още много забавяне на глобалния икономически растеж, тъй като най-лошото вече е отминало, не прогнозираме и значителен подем“, посочва Еванс-Причард. Икономистът обяснява по-добрите от очакваното данни за износа с продължаващото глобално възстановяване в цените на суровините, което подкрепя вносните цени.

Източник: tradingeconomics.com

В юани търговският баланс през май представя различна картина. Износът расте с 1,2% на годишна база, а вносът – с 5,1 на сто.

„Разминаването между данните в юани и в долара отразява прекъснатата тенденция за поскъпване на юана спрямо долара“, казва Тиери Апотекер, главен икономист в TAC Economics. „Китай губеше пазарен дял при производството известно време. Ако световната търговия в доларови измерения е нула, то Китай е на ниво от -4. Това не е изненада, защото повечето конкуренти обезцениха валутите си с 20-25% от 2013 г., но юанът остана като цяло стабилен, тъй като девалвацищта започна едва през юни 2015 г.“, допълва той.

Именно несигурността за това накъде ще поеме юанът, стои в основата на колебливите инвеститорски нагласи. Критиците на властите в Пекин обвиняват правителството, че манипулира валутата, за да облагодетелства износа. Централната банка обаче неколкократно отричаше тези твърдения.

Повече за данните и за икономиката на Китай можете да научите от видеото на Bloomberg

Още видеа гледайте на сайта на Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:50 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още