IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Паундът пропадна до ново 31-годишно дъно

Решението на три големи фонда за инвестиции в имоти на Острова да спрат търговията стресна пазарните участници

08:28 | 06.07.16 г.
Паундът пропадна до ново 31-годишно дъно

Британският паунд достигна ново 31-годишно дъно срещу долара заради бягството на инвеститорите към активи убежище след референдума за Brexit, съобщава FT.

В ранната азиатска търговия лирата пропадна до ниво от 1,2798 спрямо долара. В последствие британската валута се възстанови до нива, близки до 1,29 долара.

Пазарните участници са стреснати от решението на три от водещите инвестиционни фондове в сектора на имотите с активи на стойност над 9 млрд. долара да спрат търговията заради масово оттегляне на вложения от частни инвеститори, отбелязва изданието.

Уплахата отеква и по света. Азиатските индекси се търгуват на червена територия. Доходността по държавните облигации на Австралия и Япония удари рекордно ниски нива – съответно 1,84 на сто и -0,277 на сто.

Тревогата ескалира, когато гуверньорът на Английската централна банка Марк Карни коментира вчера, че рисовете от Brexit “са започнали да кристализират”. Институцията реши да свали до нулата специалния капиталов буфер, за да може да освободи средства за кредитиране на бизнеса и домакинствата. Мярката е отблокирала около 150 млрд. паунда пари на банките, изчислява изданието.

Заради търсенето на сигурни активи златото поскъпна с 1,1 на сто в сутрешната търговия днес до 1 371,4 долара за тройунция. Благородният метал успя да пробие върха от 1 358 долара, достигнат непосредствено след публикуването на резултатите от референдума за членството на Великобритания в ЕС.

Японската йена също поскъпна на валутните пазари, пробивайки бариерата от 101 долара, като достигна 100,58 за долар.

Азиатските пазари отбелязват резки спадове в днешната сесия. Водещият японски индекс Nikkei 225 изгуби почти 3 на сто, като по-рано през сесията падаше и с повече от 3% на фона на ръста на йената. Най-силен натиск върху индекса оказват акциите на компаниите износителки като Toyota, Nissan и Honda, които страдат най-много от скъпата йена.

Водещият индекс в Австралия ASX 200 се понижава с 1,4%, като най-силен спад отбелязват акциите на енергийните, миннодобивните и финансовите компании. В Южна Корея Kospi изтрива над 2%, а в Хонконг Hang Seng изтрива 1,85%.

С понижения се движат и индексите в континентален Китай. Shanghai composite се понижава с 0,15%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:03 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още