IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнес активността в китайската индустрия забавя темпото

Правителството взема мерки срещу спекулативните купувачи на имоти

14:19 | 02.01.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Производственият сектор на Китай се разширява за пети пореден месец през декември, но растежът се забавя повече от очакваното в знак, че правителствените мерки за обуздаване на растящите цени на активите започват да имат вторичен ефект върху по-широката икономика, предава Ройтерс.

Официалният индекс на мениджърите по продажби (PMI) се озова на ниво от 51,4 пункта през декември в сравнение с 51,7 пункта през ноември. Стойности над 50 пункта показват разширяване на месечна база, докато такива под 50 пункта означават свиване. Данните за декември са малко под прогнозата, дадена в анкета на Ройтерс за 51,5 пункта.

Жилищният бум през втората половина на 2016 г. и правителствените инвестиции в инфраструктурата са спомогнали за насърчаване на цените на суровините -  от цимент до стомана, давайки на производствения сектор необходимия стимул. Но правителството взема мерки срещу спекулативните купувачи на имоти, a редица сигнали от властите, че ще се вземат и мери срещу надуването на балони на суровините и  нарастващия дълг - дори и за сметка на по-бавен растеж, означават, че допълнителните мерки за стимулиране могат да бъдат ограничени.

„Днешните данни подсказват, че промяната на тона на политиците взима своите жертви, тъй като властите са сериозно загрижени за балоните на активите", казва Джоу Hao, старши икономист в Commerzbank.

Фабричната продукция се забавя през декември, като подиндексът е на стойност 53,3 пункта в сравнение с 53,9 през предходния месец. Като цяло новите поръчки спират растежа си и са на ниво от  53,2 пункта – колкото предния месец. Съкращенията на позиции, макар че се забавят до най-бавния си темп от десет месеца, остават ясно изразени. Подиндексът за заетостта спада до 489 пункта спряно 49,2 пункта през ноември, тъй като Пекин обеща да намали излишното производство при редица индустрии. А подиндексът за по-малките фирми пада също, докато и този за производителността при по-големи компании също се влошава.

Докладът на икономическото списание „Цайсин“ (Caixin) за активността в промишлеността и услугите с индексите на мениджърите по поръчките (PMI) в двете сфери, което се фокусира върху малки и средни предприятия, ще бъде представен на 3 януари. Анализаторите очакват той да спадне до 50,7 пункта от 50,9 пункта месец по-рано.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:32 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още