IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономическият ръст в САЩ се забавя повече от очакваното в края на 2016 г.

През цялата 2016 г. американската икономика расте с 1,9 на сто, което е около средните нива за актуалната икономическа експанзия

16:20 | 27.01.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Икономическият ръст в САЩ се забавя повече, отколкото се очакваше, през последното тримесечие на 2016 г., съобщава Bloomberg. Търговията оказва най-големия си натиск върху повишението от шест години насам, а потребителските разходи са по-умерени. Бизнес инвестициите се ускоряват и това може да е предвестник на по-бърза експанзия през 2017 г.

Брутният вътрешен продукт нараства с 1,9% годишен темп на ръст през периода октомври-декември, след като предходното тримесечие имаше повишение в размер на 3,5%, показват данните на министерството на търговията от петък. Средната прогноза на икономистите, анкетирани от Bloomberg, беше за стойност от 2,2%. Потребителските разходи – най-голямата част от икономиката – нарастват с 2,5% и оправдават очакванията. 

През цялата 2016 г. американската икономика расте с 1,9 на сто, което е около средните нива за актуалната икономическа експанзия.

Първото четене на данните потвърждава, че покупките на домакинствата имат водеща роля, но и че бизнес инвестициите растат по-бързо. Силният пазар на труда и оптимизмът сред потребителите и компаниите за политиките на президента Доналд Тръмп вероятно ще продължат да задвижват растежа и през 2017 г., посочва Bloomberg.

Предстоят ревизии на данните за БВП през февруари и март.

Според прогнозите в анкетата на Bloomberg растежът на икономиката на САЩ ще бъде 2,3% през тази и следващата година.

Нетният износ изтрива 1,7 процентни пункта от ръста между октомври и декември, което е най-голямата тежест от второто тримесечие на 2010 г. Търговският дефицит на САЩ се разширява през третото тримесечие след скок на износа на соя през предходния период. Именно износът на соя помогна за ръста на БВП през третото тримесечие.

През последните три месеца на годината икономиката на САЩ е подпомогната от бизнес разходите за оборудване, които нарастват с 3,1% и това е първото повишение от пет тримесечия насам. Натрупването на складова наличност добавя най-големия си принос за ръста от началото на 2015 г., а строителството дава най-големия си положителен импулс от една година насам. Правителствените разходи се ускоряват и растат с 1,2 на сто.


source: tradingeconomics.com

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:19 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още