IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Международните валутни резерви на Китай с първи ръст от 8 месеца

По-силният икономически ръст, по-строгият капиталов контрол и стабилизиращият се юан помагат да се спре спадът в най-големите международни резерви в света

11:59 | 07.03.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Международните валутни резерви на Китай слагат край на 7-месечната губеща серия и записват изненадващ ръст през февруари, съобщава Bloomberg. Това се случва на фона на по-затегнат капиталов контрол, който да овладее отлива на капитали, и на поскъпването при юана. Ръстът е първи от юни 2016 г. насам, изчислява Тradingeconomics.com.

Резервите се повишават с 6,9 млрд. долара до 3,005 трлн. долара през миналия месец, сочат данни на Китайската народна банка от вторник. Икономистите, анкетирани от Bloomberg, очакваха сумата да е 2,969 трлн. долара. 

По-силният икономически ръст, по-строгият капиталов контрол и стабилизиращият се юан помагат да се спре спадът в най-големите международни резерви в света. През 2014 г. те достигнаха своя пик при 4 трлн. долара, а оттогава се свиха, тъй като властите продаваха долари, за да овладеят поевтиняването на юана.

През последните два месеца този натиск се понижи, като юанът на вътрешния пазар в Китай поскъпна с 1,1% на фона на спад в доларовия спот индекс на Bloomberg (Bloomberg Dollar Spot Index).

“Възстановяването е изненада, тъй като се очакваше спад предвид поскъпването на долара през февруари”, коментира Джоу Хао, икономист в Commerzbank в Сингапур. „Ръстът показва, че централната банка вероятно не се е намесвала много на спотовия пазар през февруари, тъй като нагласите бяха стабилни, a обемите на юана на вътрешния пазар бяха по-ниски от обикновеното“, допълва той. 


source: tradingeconomics.com

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:07 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още