IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И Великобритания остави лихвите без промяна

За първи път обаче решението на Комисията по паричната политика на АЦБ не е единодушно

15:46 | 16.03.17 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Сградата на АЦБ в Лондон. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Сградата на АЦБ в Лондон. Снимка: Ройтерс

В навечерието на старта на преговорите за излизане на Великобритания от Европейския съюз (ЕС) лихвените нива на Острова остават на рекордно ниските си нива.

Комисията по паричната политика на Английската централна банка (АЦБ) не промени след днешното си заседание равнищата на основните лихви, които бяха понижени през август 2016 г. заради последиците от вота за напускане на ЕС. Това се случва за осми пореден месец и ден, след като Федералният резерв на САЩ вдигна основните си лихви.

С решението си АЦБ иска да избегне забавяне на икономическия растеж, докато Великобритания се готви да напусне ЕС.

Тъй като първоначалното свиване на икономиката не се състоя, АЦБ не вижда необходимост от промяна на лихвата. Въпреки това за първи път от юли 2016 г. решението не е единодушно.  Членът на централната банка Кристин Форбс е гласувала изненадващо за увеличение на лихвените нива, предава Ройтерс.

Институцията запази и размера на своята програма за покупка на активи на ниво от 435 млрд. паунда.

Банкерите все пак изпитват известна загриженост за инфлацията, която се увеличава заради обезценяването на паунда след референдума за излизането от ЕС и се отразява негативно на потребителското доверие на британците.

Банката даде сигнал за готовността си временно да пренебрегне целта за ускоряване на инфлацията до 2 на сто, за да не рискува да постави икономиката в стагнация. Инфлацията в момента е 1,8%, а анкетирани от Ройтерс анализатори очакват тя да се увеличи до 3% до края на годината. Зад скока на инфлацията се крие не само повишаването на цените на енергията, но и особено рязкото обезценяване на валутата, което увеличава цената на вноса.

Премиерът Тереза Мей планира по-късно през този месец официално да информира ЕС, че страната ѝ ще напусне общността по силата на член 50 от договора от Лисабон. Няколко седмици по-късно ще стартират и самите преговори за излизане.

По-рано днес и Японската централна банка (ЯЦБ) очаквано остави основните насоки на своята парична политика без промени. Централната банка на страната обяви в Токио, че оставя отрицателната депозитна лихва на ниво от -0,1% със 7 гласа „за“ и два гласа „против“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:29 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още