IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Потребителските разходи в САЩ растат с най-бърз темп от четири месеца

Индексът на разходите за лично потребление (PCE), който е любимият измерител на Фед за инфлацията, се повишава с 0,2% на месечна база през април

16:34 | 30.05.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Потребителските разходи в САЩ записват през април най-голямото си повишение от четири месеца насам, а инфлацията се ускорява, съобщава Ройтерс, позовавайки се на данни от Министерството на търговията.

Потребителските разходи, които генерират около две трети от икономическата активност в САЩ, растат с 0,4% на месечна база през април спрямо 0,3% през март. Това е най-големият ръст от декември насам и успокоява опасенията за ръста през второто тримесечие, след като бяха публикувани слаби данни за поръчките на капиталови стоки, търговски баланс и инвестиции в складова наличност през април.

През първото тримесечие потребителските разходи нараснаха с най-слабия си темп от седем години, припомня Ройтерс.

Индексът на разходите за лично потребление (PCE), който е любимият измерител на Фед за инфлацията, се повишава с 0,2% на месечна база през април, след като през март се понижи с 0,2 на сто. На годишна база ръстът възлиза на 1,7%, а през март беше 1,9 на сто.

Базисният PCE индекс, който изключва хранителните продукти и енергетиката, също се повишава с 0,2% на месечна база през април, а на годишна – с 1,5 на сто.

Целевото ниво на Фед е 2% за базисната инфлация, тоест за базисния PCE индекс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:00 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още