IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Валутните резерви на Катар се свиват драстично

Санкциите срещу емирството започват да дават резултат

15:27 | 31.07.17 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	Саудитска Арабия, Египет, Обединените арабски емирства и Бахрейн настояват за закриването на Al Jazeera. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Саудитска Арабия, Египет, Обединените арабски емирства и Бахрейн настояват за закриването на Al Jazeera. Снимка: Ройтерс

Катар започва да чувства по болезнен начин наложените от другите държави в региона санкции. Международните валутни резерви на емирството са паднали до най-ниската стойност от поне 5 години. През юни валутните резерви са се сринали с 10,4 млрд. долара до 24,4 млрд. долара, показват данни на централната банка, цитирани от Ройтерс.

Заради обвинения в подкрепа на тероризма Саудитска Арабия, Египет, Обединените арабски емирства и Бахрейн прекратиха в началото на юни дипломатическите си връзки с Катар. Те настояха малкото, но богато емирство, наред с други неща, да се бори с тероризма, да свие отношения си със шиитски Иран и да затвори своя телевизионен канал Al Jazeera. Те обвиняват Катар в подпомагане на терористични групи. От своя страна Катар отхвърля твърденията за терористична подкрепа.

Едва когато страната приеме общо 13-те искания на алианса, може да започне диалог за облекчаване на санкциите, заяви египетският външен министър Самех Шукри в Бахрейн. След своя обща среща министрите на външните работи на Египет, Саудитска Арабия, Бахрейн и Обединените арабски емирства дадоха ясно да се разбере, че няма място за компромис по тяхното виждане.

„Кризата е от голямо значение за стабилността на региона“, заяви външният министър на Бахрейн Чалид бин Ахмед Ал Халифа. На фона на колебанията на Катар да приеме исканията Ал Халифа не бил оптимист, че скоро кризата ще бъде разрешена. 

Повече по темата четете тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:18 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 3
khao
преди 6 години
подвеждаща статия ... никъде не е обяснено написаното в заглавието, ами ако не е заради санкциите ? 10 от 24 за един месец, че да ги мъчат още 2 месеца и са фалирали, де да беше толкова лесно!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още