IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Японското правителство запазва умерено положителната си оценка за икономиката

Това е първият доклад, след като правителството обяви по-рано този месец, че икономиката нараства за седмо поредно тримесечие през периода юли-септември

13:01 | 28.11.17 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Японското правителство се придържа към умерено положителната си оценка за икономиката в редовния си месечен доклад, цитиран от Ройтерс. Властите в Токио смятат, че икономиката продължава да върви по пътя на възстановяването, подкрепена от потреблението и бизнес инвестициите.

„Японската икономика продължава тенденцията на умерено възстановяване“, пише в доклада на кабинета. Така властите на практика шести пореден месец оставят оценката си без промяна.

Това е първият доклад, след като правителството обяви по-рано този месец, че икономиката нараства за седмо поредно тримесечие през периода юли-септември. Това е най-дългата експанзия от 16 години, въпреки че частното потребление записва необичаен спад.

Във вторник обаче властите посочват, че потреблението се ускорява с умерен темп. Освен това индексът на потребителското доверие се задържа около четиригодишен връх.

Правителството в Токио поддържа и оценката си, че капиталовите разходи се ускоряват, подкрепени от поръчките за машини и от увеличените разходи за строителни дейности.

Ускорение се наблюдава и при износа и индустриалното производство и тази тенденция се очаква да продължи заради силното търсене от чужбина.

На 8 декември властите ще публикуват второто четене на данните за БВП през периода юли-септември. Предварителният доклад посочи, че японската икономика се разширява с 1,4% на годишна база, което представлява забавяне спрямо 2,6-те процента през второто тримесечие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:57 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още