IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай: Целите за растежа през 2018 г. отразяват промените в икономиката

МВФ и някои икономисти казват, че Пекин трябва да премахне целите за ръста, за да намали зависимостта от стимули, финансирани чрез дълг

10:20 | 04.12.17 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Целта за икономическия ръст в Китай през 2018 г. ще отразява новите промени в икономиката, когато властите поставят акцент върху висококачественото развитие, съобщава Ройтерс, цитирайки информационната служба на държавния съвет.

Властите ще заложат ключовите си цели за 2018 г., след като сериозно проучат новото представяне, новите ситуации и новите проблеми, посочва службата, която е звеното на правителството за публична комуникация, в отговор на запитване от страна на Ройтерс.

„Китайкото икономическо и социално развитие все още е изправено пред много противоречия и предизвикателства и трябва да се подходи сериозно към това“, пише още в изявлението.

Източници на Ройтерс казват, че китайските лидери по всяка вероятност ще оставят целта за ръста през 2018 г. без промяна на ниво „около 6,5%“, въпреки че засилват усилията да контролират системните рискове, произтичащи от трупането на дълг.

Международният валутен фонд (МВФ) и някои икономисти казват, че Пекин трябва да премахне целите за ръста, за да намали зависимостта от стимули, финансирани чрез дълг, и за да насърчи по-продуктивните инвестиции.

Очаква се този месец да има работна икономическа среща на властите, на която да бъдат оповестени специфичните цели за БВП, инфлация, бюджетен дефицит и парично предлагане.

„Китай ще се стреми към по-висококачествен, по-ефективен и честен растеж“, посочват още от информационната служба, на практика повтаряйки посланията на президента Си Дзинпин от партийния конгрес през октомври.

Очаква се ръстът тази година да надмине държавните цели, подкрепен от продължаващи правителствени разходи, строителен бум и силен износ.

През 2016 г. китайската икономика нарасна с 6,7%, което беше 26-годишно дъно. През първите три тримесечия на тази година обаче повишението възлиза на 6,9 на сто.

Икономистите, анкетирани от Ройтерс, очакват ръстът да се забави до 6,4% следващата година, тъй като напредват усилията за овладяване на поскъпването на жилищата и за свиване на задлъжнялостта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:34 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Иван Митев
преди 6 години
При запазване на създаващото щети държавно прилагане на юана при всякакъв икономически растеж в Китай щетите се уголемяват и в тази държава предстои катастрофална стопанска криза.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още