IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията в Германия неочаквано се забавя през януари

Основен фактор е по-слабото поскъпване на енергията

16:14 | 30.01.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Инфлацията в Германия през първия месец на 2018 г. забавя темпото си на годишна база до 1,6%, като се оказва под прогнозата за ръст от 1,7%, става ясно от предварителната оценка на германското Федерално статистическо бюро, цитирано от tradingeconomics.com.

На месечна база в най-голямата икономика в Европа се наблюдава дефлация от 0,7%. Предварителните очаквания бяха за отрицателна инфлация от 0,5%. За сравнение, през декември потребителските цени се повишиха с 0,6%. 

На годишна база цените на стоките нарастват с 1,5% в сравнение с 1,8% през предходния месец, тъй като цената на енергията се повишава с 0,9% спрямо предходната година. За сравнение, енергията поскъпва през декември с 1,3%.

Цените на храните нарастват с 3,1% спрямо 3% през декември. Повишаването на цените на услугите запазва темпото си от 1,6%, като наемите се увеличават с 1,7% - същото ниво беше отчетено и месец по-рано.

Хармонизираният индекс на потребителските цени в Германия се повишава с 1,4% на годишна база и се понижава с 1% спрямо декември, сочат още предварителните данни. Месечните хармонизирани резултати също са под предварителните очаквания за спад на цените в потребителския сектор с 0,7%.  

Данните за инфлацията в най-голямата европейска икономика се наблюдават внимателно поради влиянието им върху паричната политика на Европейската централна банка.

Управителят на централната банка на еврозоната през миналата седмица заяви, че икономиката на валутния блок на ЕС все още се нуждае от подкрепа, за да продължи да се ускори инфлацията към по-здравословни нива. Според Драги въпреки по-силното икономическо възстановяване все още е необходима „значителна подкрепа“. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:28 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още