IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайският концерн Haier ще листне акции и във Франкфурт

Компанията може да стане един от първите играчи на младата борса CEINEX – съвместен проект между Пекин и Берлин

11:22 | 09.02.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: архив Ройтерс</p>

Снимка: архив Ройтерс

Производителят на бяла техника Qingdao Haier Co Ltd планира да бъде сред първите китайски компании, които да продават т. нар. D-акции във Франкфурт. Това съобщават четирима източници на Ройтерс, запознати с процеса.

Листването на Haier ще постави началото на проекта за D-акции (това са акции на компании, листнати в континентален Китай и в Германия) на все още младата борса China Europe International Exchange (CEINEX) във Франкфурт. Тя е създадена през 2015 г. с благословията на Пекин и Берлин, като по-голяма част от нея е собственост на Шанхайската и Германската стокова борса. 

В петък от Haier съобщиха в официално изявление, че все още обмислят възможността за листване, но не са взели категорично решение, нито пък са наели съветници. От CEINEX отказаха коментар за Ройтерс.

Създаването на т. нар. D-акции е поредният ход на Китай да увеличи чуждестранното участие в свои компании, макар и често пъти от разстояние. Страната има традиции в листването на компании в чужбина. Въпреки това чуждестранните инвеститори нямат достъп до т. нар. A-акции, които са листнати само на борсите в Шанхай или Шънджън. Освен това има Н-акции на борсата в икономическата зона Хонконг, S-акции в Сингапур и N-акции в Ню Йорк.

Съобщение до потенциалните инвеститори и емитенти на D-акции, видяно от Ройтерс, описва целта на CEINEX като привличане на „китайските национални шампиони“ и „най-доброто от най-доброто“.

Германският проект има и много силна подкрепа на държавно ниво – китайският премиер Ли Къцян и германският канцлер Ангела Меркел присъстваха на подписването на споразумението между Шанхайската и Германската стокова борса през 2015 г.

 В проспекта си CEINEX пояснява, че след разговори с 80 китайски големи концерни е избрала 10 от тях, които биха искали да участват в двойно листване. Борсата иска да „избегне грешката на борсата във Франкфурт“, която през последните 10 години привлече редица малки компании от Китай, неуспели да получат регулаторно разрешение там. Някои от тях бързо фалираха, а при други парите на акционерите изчезнаха в съмнителни проекти.

За разлика от тях Qingdao Haier е известна в Европа с хладилниците и пералните си машини.

Haier, която притежава 10,3% от световния пазар за бяла техника през 2016 г. според консултантската фирма Euromonitor, има значително присъствие в Европа, но въпреки това планира допълнително разширение в региона.  Qingdao Haier – основната част на компанията, която е листната в Шанхай, е най-големият производител на домакински уреди в Китай и през 2016 г. придоби бизнеса за домакински уреди на General Electric Co за 5,4 млрд. долара.  Досета акциите на Haier бяха листнати само в Шанхай. 

Очаква се първоначалната вълна от три листвания на D-акции на CEINEX да събере между 500 млн. евро и 1 млрд. евро за всяка компания или общо до 3 млрд. евро, посочват източници на Ройтерс. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:02 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още