IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дефицитът по текущата сметка на САЩ намаля до почти 3-годишен минимум

Свиването на дефицита през предишното тримесечие е в резултат на завишения износ на стоки и услуги

16:50 | 19.09.18 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Дефицитът по текущата сметка на САЩ – показател за търговските и финансовите потоци на страната с останалите държави, се е свил до 101,46 млрд. долара през второто тримесечие спрямо 121,71 млрд. долара през първите три месеца, заяви министерството на търговията в сряда. Това е и най-ниският дефицит на страната от последното тримесечие на 2015 г. насам.

Икономисти, анкетирани от The Wall Street Journal, очакваха дефицит от 103,2 млрд. долара.

Свиването на дефицита през предишното тримесечие е в резултат на завишения износ на стоки и услуги. Чуждестранните покупки на промишлени материали, енергийни продукти и соеви семена са се отразили най-положително на растежа на износните стоки за периода. От гледна точка на услугите увеличението при професионалните и мениджърските консултации, финансовите услуги и таксите за употребата на интелектуална собственост е спомогнало за свиване на дефицита.

Той е спаднал до 2% от брутния вътрешен продукт през второто тримесечие на 2018 г. при сегашна стойност на долара спрямо 2,4% през първите три месеца на годината.

Текущата сметка следи движението на стоки и услуги през границите, както и доходите от инвестиции и други парични движения, например парични преводи. САЩ бележат постоянни търговски дефицити от десетилетия, тъй като страната внася повече, отколкото изнася, а американците консумират повече от това, което произвеждат в сравнение с останалите икономики по света.

Данните са сериозно изкривени от износителите на соеви семена, които побързаха да изнесат продукцията си на места като Китай преди американските мита срещу страната да влязат в сила.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:19 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още