IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фед увеличи лихвите и даде сигнал за две повишения през 2019 г.*

Централната банка обаче понижи прогнозите си за икономическия растеж и инфлацията

21:23 | 19.12.18 г. 19
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Федералният резерв реши да увеличи лихвите с четвърт процентен пункт до диапазона 2,25-2,5%, като централните банкери посочиха като аргумент за решението си затегнатия пазар на труда и здравословния икономически растеж, става ясно от публикуваното решение на щатската централна банка.

Входящата информация след заседанието на Федералния резерв през ноември показва, че пазарът на труда продължава да се засилва и че икономическата активност се увеличава със стабилен темп, посочват още от централната банка. В същото време нивото на безработица е останало ниско, докато растежът на бизнес инвестициите се е забавил спрямо темпа си по-рано през годината.

На годишна база общата инфлация, както и инфлацията, изключваща храните и енергията, остава близо до 2%.

Показателите за дългосрочните инфлационни очаквания са слабо променени.

Федералният резерв смята, че рисковете пред икономиката са сравнително балансирани, като се ангажира да продължи да наблюдава развитието на глобалната икономика и да оценява икономическите перспективи.

Представителите на Фед прогнозират две увеличения на лихвите през следващата година, което е понижение спрямо предходните очаквания.

И при предишната си среща банкерите от Федералния резерв потвърдиха своите убеждения, че постепенното повишаване на лихвените проценти е най-доброто решение за запазване стабилността на икономиката. 

Политиците от централната банка обаче обърнаха внимание напоследък на рисковете за забавяне на растежа в Европа, както и на секторите от американската икономика, чувствителни към нарастване на лихвите. Именно Фед насочи пазарите към очакване за забавяне в темпа на нарастване на лихвите, заявявайки, че лихвите в момента се намират в близо до неутралните си нива.

Решението на Федералния резерв за увеличение на лихвите идва въпреки предупрежденията от страна на американския президент Доналд Тръмп Фед „да не прави още една грешка“. В изявлението на централната банка дори се посочва, че продължаващото увеличение на лихвените проценти би било подходящо предвид развитието на икономиката.

В последното си заседание за 2018 г. щатската централна банка повиши основния си лихвен процент до най-високото му равнище от 2008 г.

Фед понижи обаче прогнозите си за икономическия растеж и инфлацията в САЩ през 2018 и 2019 г. Новите очаквания са за икономически растеж от 3% през тази и от 2,3% през 2019 г. при съответно заложени 3,1 и 2,5% по време на срещата през септември.

Федералният резерв прогнозира, че инфлацията през 2018 и 2019 г. ще бъде 1,9%. За сравнение предишните разчети сочеха съответно за тази и следващата година 2,1 и 2%.

*Информацията е допълнена в 21:44 часа

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 5 rate down comment 1
julian12
преди 5 години
А кой ще плаща дълговете?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 1
Hahoto
преди 5 години
Еврото, петролът и златото глътнаха вода днес, за утре ще видим :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 8
kloynat
преди 5 години
fed e shaika birnici pri tiax bezplaten obiad niama pito plateno taka obi4at kapitalistite ide wreme razdelno zapo4wa yrojaia za 4astnata banka fed
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 1
Mohave _
преди 5 години
Че от кога Тръмп се грижи за ръста на Европа , ръста на Китай .............
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 22 rate down comment 3
Minka
преди 5 години
Аз чакам Тръмп кво ще каже сега. Утре twitter ще закипи отново от коментари и критики към ФЕД.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още