IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Очаква се френската инфлация да спадне до двугодишно дъно

По предварителни данни се очаква се годишната инфлация на Франция да спадне до 0,7 процента на месечна база през октомври 2019 г.

12:02 | 31.10.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив на Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив на Ройтерс

По предварителни данни се очаква се годишната инфлация на Франция да спадне до 0,7 процента на годишна аза през октомври 2019 г. от 0,9% през предходния месец. Това би било най-ниското ниво на показателя от юли 2017 г. насам, съобщава tradingeconomics.com fr fr

Очаква се цените на енергията да спаднат с 1,6 процента през октомври, в сравнение със спад от 0,2 процента през септември. В същото време, цените на храните би трябвало да се повишат с 1,8 процента,за сметка на нарастването с 2,1 процента през предходния месец. Междувременно се очаква цените на тютюна да напреднат с 8,8 процента срещу 8,7 процента увеличение за септември, докато цените на производствените продукти вероятно ще спаднат с 0,5 процента, за сметка на понижението от 0,7 процента през предходния месец.

Цените на услугите, които представляват почти половината от Индекса на потребителските ценни, вероятно ще нараснат с 1,2 процента, както и през септември.

На месечна база потребителските цени трябва да спаднат с 0,1 процента. Цените на енергията трябва да останат стабилни, тъй като ръстът на цените на петролните продукти би трябвало да се компенсира от намалението в цените на газта. Очаква се цената на услугите да спадне леко след рязкото свиване през предходния месец, а инфлацията на храните трябва да остане стабилна, докато ръстът в цените на производствените стоки вероятно ще отбележи забавяне.

Очаква се хармонизираният индекс на потребителските цени (ХИПЦ) да нарасне с 0,9% спрямо предходната година, срещу ръст от 1,1% през септември. На месечна база ХИПЦ може да отчете спад с 0,1 процента спрямо понижение от 0,4 процента през септември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:50 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още