IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай сви краткосрочния лихвен процент за първи път от 2015 г.

Анализатори очакват тази сряда Китайската народна банка да намали и своя основен лихвен процент по кредитите

12:03 | 18.11.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Китайската народна банка неочаквано намали наблюдаван отблизо лихвен процент в понеделник, първото подобно свиване от повече от четири години, което представлява сигнал за пазарите, че Пекин е готов да предприеме действия, за да се пребори със забавянето на растежа, съобщава Ройтерс. 

Банката обяви на своя сайт, че понижава седемдневната обратна репо лихва на 2,50% от 2,55%.

Този ход подкрепи пазара на облигации в Китай и е предшестван от решението на институцията отпреди две седмици, когато банковият регулатор намали лихвения процент по средносрочното кредитно улеснение (MLF), използван от банките за по-дългосрочни нужди от финансиране.

И двете съкращения увеличават вероятността банката да свие през тази седмица и своя основен кредитен лихвен процент (LPR), на който много банки базират ипотечните си лихви.

Според анализаторите неочакваното съкращаване в понеделник показва също, че централната банка има желание да потуши притесненията на инвеститорите, че по-високата инфлация при търговията на дребно може да попречи на плана за предоставяне на допълнителни стимули.

Дзъ Хао, икономист в сингапурското звено на Commerzbank, заяви, че свиването на репо лихвата сигнализира за промяна в политиката на китайската централна банка през следващите месеци.

Растежът на втората по големина икономика в света се е забавил до най-слабия си темп от близо три десетилетия, а последните данни като растежа на кредитите и промишленото производство продължават да очертават една охлаждаща се икономика.

Тласната нагоре от покачването на цените на свинското месо поради разпространението на африканската чума по свинете, потребителската инфлация в Китай нарасна през октомври с най-голяма скорост за последните близо осем години.

Това породи някои опасения, че PBOC може да бъде ограничена в усилията си да прилага облекчаваща политика. В доклад, публикуван в събота, регулаторът заяви, че ще поддържа разумна парична политика, за да предотврати разпространението на инфлацията и в други сектори.

PBOC ще обяви дали ще запази или ще понижи своя основен кредитен лихвен процент в сряда.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:02 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още