IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Спадът при вноса и износа на Китай вероятно се е ускорил леко през октомври

Ефектите от търговската война със САЩ продължават да оказват негативно влияние върху втората по големина икономика в света

11:02 | 06.11.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Вносът и износът на Китай вероятно ще се свият с малко по-бързи темпове през октомври, подчертавайки влошаването на перспективите за местните производители, тъй като търговската война между Пекин и Вашингтон остава нерешена, сочи проучване на Ройтерс.

Прогнозите на анкетираните анализатори остават негативни въпреки оптимизма относно възможността в рамките на този месец да бъде подписана търговска сделка за преговорите от първа фаза между двете най-силни икономики в света, което ще сложи моментен край на продължаващата вече 16 месеца търговска война, увеличила риска от глобална рецесия. 

Очаква се сделката от „първата фаза“ на преговорите да включва отпадане на американските мита, които трябваше да влязат в сила на 15 декември, и които засягат вносни китайски стоки на приблизителна стойност от 156 млрд. долара, включително мобилни телефони, преносими компютри и играчки.

Очаква се октомврийският износ за Китай да се свие за трети месец, намалявайки с 3,9% спрямо година по-рано, според средната оценка на 26 икономисти, влошавайки се спрямо спада от 3,2% през септември.

Съществуващите мита, включително последните допълнителни налози на САЩ върху китайския внос от 1 септември, засегнаха износните доставки на Китай, както и глобалното търсене.

Тази тенденция се забелязва и при влошените експортни поръчки в официално проучване сред китайските предприятия.

Въпреки възможността за деескалация на търговския спор, икономистите предупреждават, че пътят към окончателна сделка все още е много несигурен и очакват, че частичното споразумение може само да премахне част от натиска върху китайската икономика.

Досега президентът на САЩ Доналд Тръмп отмени само планираното увеличение на митата за 15 октомври за стоки на стойност 250 млрд. долара. В същото време Вашингтон обяви, че все още обмисля съдбата на налозите от 15 декември.

Очаква се вносът в Китай да продължи да се свива, понижавайки се с 8,9% спрямо година по-рано, регистрирайки най-резкия спад от юли 2016 г., спрямо 8,5-процентния спад през септември, сочи анкетата.

Икономическият растеж на Китай през третото тримесечие се забави повече от очакваното до най-слабите си темпове за почти три десетилетия, като брутният вътрешен продукт (БВП) нарасна само с 6% на годишна база.

Във вторник (5 ноември) Китайската централна банка понижи лихвения процент по средносрочното кредитно улеснение (MLF) за първи път от началото на 2016 г., тъй като ръководителите на банковия регулатор продължават да работят за подпомагане на забавящата се икономика на страната, засегната от по-слабото вътрешно и външно търсене.

Централната банка на страната заяви, че понижава лихвата по своето едногодишно средносрочно кредитно улеснение за заеми на финансови институции с 5 базисни пункта - от 3,30% до 3,25%.

Джулиан Еванс-Причард, старши икономист в Capital Economics, отбелязва, че намалението на лихвите е първото свиване на ставките по пределното кредитно улеснение на централната банка от повече от три години. Според него обаче свиването с пет базисни пункта няма да бъде достатъчно, за да доведе до обрат в кредитния растеж, който наскоро започна да се забавя.

"Очакваме допълнително свиване с още 70 базисни пункта на MLF до средата на следващата година", посочи още Еванс-Причард.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:09 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още