IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайската централна банка свива основната лихва за първи път от 2016 г.

Банковият регулатор в Китай предприема тази мярка на фона на продължаващото забавяне на икономическия растеж, докато анализаторите очакват допълнително понижение на лихвите

11:27 | 05.11.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Китайската централна банка понижи лихвения процент по средносрочното кредитно улеснение (MLF) във вторник за първи път от началото на 2016 г., тъй като ръководителите на банковия регулатор продължават да работят за подпомагане на забавящата се икономика на страната, засегната от по-слабото вътрешно и външно търсене, съобщава Ройтерс.

С по-бързото охлаждане на растежа от очакваното редица икономисти се опасяват, че съществува риск китайските централни банкери да изпаднат от кривата, като действат твърде предпазливо.

Но някои анализатори смятат, че свиването на лихвата във вторник, макар и скромно, може да е знак, че централната банка се активизира. 

Китайската народна банка заяви, че понижава лихвата по своето едногодишно средносрочно кредитно улеснение за заеми на финансови институции с 5 базисни пункта от 3,30% до 3,25%.

Този ход може да проправи пътя за намаляване на новия референтен лихвен процент за кредитите в Китай в рамките на няколко седмици. Той е свързан с курса на MLF и се публикува на 20-то число на всеки месец.

Хао Джоу, старши икономист по развиващите се пазари в сингапурското звено на Commerzbank, заяви, че съкращението, въпреки че е минимално, сигнализира, че централната банка не иска пазарът да се съмнява в желанието ѝ да подкрепи растежа.

Скорошното поскъпване на юана може да даде допълнителен тласък на институцията да действа сега, добавя Джоу.

Стойността на китайската валута се повиши до над 2-месечен максимум спрямо долара през тази седмица на фона на напредъка в търговски преговори между Вашингтон и Пекин и възможността двете страни да деескалират търговска война.

От Китайската народна банка заявиха, че се отпускат 400 млрд. юана (56,92 млрд. долара) на финансовите институции чрез инструмент за ликвидност, малко по-малко от партида по MLF заемите на стойност 403,5 млрд. юана заради падеж до вторник.

Джулиан Еванс-Причард, старши икономист в Capital Economics, отбелязва, че намалението на лихвите е първото свиване на лихвения процент по пределното кредитно улеснение на централната банка от повече от три години.

„Това ще намали разходите за финансиране за банките и в резултат на това кредиторите ще трябва да станат по-склонни да понижават лихвените проценти“, подчертава Еванс-Причард.

Но спред него свиването с пет базисни пункта няма да бъде достатъчно, за да доведе до обрат в кредитния растеж, който наскоро започна да се забавя.

"Очакваме допълнително свиване с още 70 базисни пункта на MLF до средата на следващата година", посочи още Еванс-Причард.

Вместо да намалява агресивно лихвените проценти, подобно на предишни случаи, довели до бързо нарастване на дълга, Китай до голяма степен е избрала по-големи разходи за инфраструктура и намаляване на данъците в подкрепа на икономическата активност.

От началото на 2018 г. досега PBOC намали седем пъти резервите на банките, за да освободи повече средства за отпускане на заеми, като подобна мярка се очаква отново до края на тази година.

Някои анализатори смятат, че централната банка запазва своите политически оръжия, докато изчаква резултата от последните търговски преговори.

Но една частична търговска сделка може само да освободи част от натиска върху втората по големина икономика в света, въпреки че се очаква да засили доверието на бизнеса.

Прогнозите сочат, че глобалното търсене може се охлади още следващата година, запазвайки силния натиск върху износа, а проучванията показват, че продължителната слабост в производството се прехвърля и върху ключовия сектор на услугите в Китай, който представлява над половината от нейната икономика.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:12 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още