IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ може да се откаже от ключов елемент за оформянето на паричната си политика

Ръстът на количеството пари в обращение - един от двата „стълба“ на ЕЦБ за анализ и оценка на икономиката - се оказа лош показател за нивото на инфлацията

08:14 | 20.12.19 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив на Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив на Ройтерс

Европейската централна банка може напълно да премахне ключов елемент от стратегията си, вдъхновен от архитектура на парична политика на Бундесбанк, информира Bloomberg, позовавайки се на официалните представители на еврозоната.

Ръстът на количеството пари в обращение - един от двата „стълба“ на ЕЦБ за анализ и оценка на икономиката - се оказа лош показател за нивото на инфлацията, заявиха служители, като пожелаха анонимност. Фокусирането върху отпускането на кредити или въздействието на паричната политика върху финансовата стабилност може да бъде по-подходящо, казаха те. eu eu

По време на стратегическия преглед, който ще бъде стартиран от новия управител Кристин Лагард, по думите й, ще бъде обсъден всеки един въпрос. Освен евентуалната преоценка на инфлационната цел ще се дискутират и по-широки въпроси като изменението на климата и цифровите валути. Прегледът вероятно ще бъде започнат през януари и ще бъде осъществяван от Комитет по паричната политика, комисия от длъжностни лица от ЕЦБ и централните банки от еврозоната.

Премахването на елемент като паричния анализ би било символичен основен ремонт на мандатa на ЕЦБ. Основният принцип е, че натрупването на пари в икономиката - като банкноти и монети, банкови депозити и краткосрочни инструменти на паричния пазар - влияе върху бъдещите цени. Колкото по-бързо паричното предлагане нараства спрямо икономическата продукция, толкова по-голям е рискът от ускоряване на инфлацията.

Полезността на този принцип обаче се подлага на съмнение от страна на централните банкери отдавна. Например паричното предлагане в еврозоната се покачи през 2001 г., дори когато инфлацията отслабна.

От 2014 г. ЕЦБ засилва растежа на паричното предлагане чрез предоставяне на огромни количества ликвидност в икономиката през програмата си за изкупуване на облигации, дългосрочните заеми за банките и отрицателните лихвени проценти. И все пак инфлацията не отчита желаното ускорение.

От друга страна през 2017 г. управителят на Бундесбанк Йенс Вайдман заяви, че паричните и кредитните агрегати са „добри показатели за финансови дисбаланси“.

„Следователно вторият паричен стълб на стратегията за парична политика на еврозоната не е загубил своята значимост...Това е особено вярно, тъй като паричните развития могат да предоставят ценна допълнителна информация за икономическия анализ“, каза той в речта си.

Въпреки това ролята на паричния анализ намалява. Той бе „понижен в ранг“ през 2003 г., когато ЕЦБ направи цялостен преглед на стратегията за последен път и Управителният съвет реши да спре да нарича паричния анализ „първи стълб“ на своята стратегия. Вместо това от тогава всяко изявление на управителя на институцията започва с икономически анализ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:20 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 6 rate down comment 1
Свилен Колев
преди 4 години
Предишният главен икономист Петер Прат на ЕЦБ неведнъж е споделял, че изменението на широкия паричен агрегат М3 е подвеждащ индикатор (misleading indicator) за нивото на инфлацията. С неговия екип дори следяха движението на много тесен кръг от стоки и услуги за определянето на инфлацията, нещо като super core inflation. Но предстои да видим каква посока на стратегията ще поеме г-жа Лагард.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 1
studioaa
преди 4 години
"Ръстът на количеството пари в обращение - един от двата стълба на ЕЦБ за анализ и оценка на икономиката - се оказа лош показател за нивото на инфлацията"Това е абсолютно невярно твърдение и намерението зад безумни твърдения като това се вижда даже от Луната. Анонимните, които твърдят тази глупост ги е срам от подигравки и затова пазят самоличността си. Явно е, че инфлацията е много по-висока от очакваното и се готви нова "реформа" с цел прикриване на този факт, също като измамата с отчитане промяна на качеството при определяне промяната на цените.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още