IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

За повечето хора капитализмът носи повече вреди, отколкото блага

Анкетата е проведена сред над 34 000 души в 28 държави, от западните либерални демокрации като САЩ и Франция до тези, базирани на различен модел като Китай и Русия

20:08 | 20.01.20 г. 22
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Повечето хора по света вярват, че капитализмът в сегашната му форма нанася повече вреда, отколкото полза, показва проучване, чийто резултати бяха оповестени в навечерието на срещата на бизнес и политическите лидери в Давос, предава Ройтерс.

Тази година беше първата, в която „Edelman Trust Barometer“- проучване, което в продължение на две десетилетия анкетира десетки хиляди хора за доверието им в основните институции - се опита да разбере как се възприема самият капитализъм.

Авторите на допитването посочиха, че по-ранните анкети, показващи нарастващо чувство за неравенство, са ги накарали да се запитат дали гражданите сега започват да имат по-фундаментални съмнения относно ползата от „капитализма на Запада“.

„Отговорът е да“, каза Дейвид Берсъф, водещ изследовател в проучването, произведено от американската комуникационна компания Edelman.

„Хората се питат на това ниво дали това, което имаме днес, и светът, в който живеем днес, е оптималния вариант, за добро бъдеще.“

Анкетата е проведена сред над 34 000 души в 28 държави, от западните либерални демокрации като САЩ и Франция до тези, базирани на различен модел като Китай и Русия. Според резултатите като 56% са съгласни, че „капитализмът, който съществува днес, носи повече вреда, отколкото полза в света".

Проучването се провежда ежегодно от 2000 г. насам, за да се изследват теориите на политолога Франсис Фукуяма, който след краха на комунизма заяви, че либералната капиталистическа демокрация представлява „края на историята“.

Оттогава този извод се оспорва от критиците, които аргументират позициите си с фактори като нарастващото влияние на Китай, разпространението на автократични лидери, търговския протекционизъм и влошаващото се неравенство след световната финансова криза в периода между 2007 и 2008 г.

На национално равнище липсата на доверие в капитализма е най-висока в Тайланд и Индия съответно със 75% и 74%, а във Франция показателят отчита 69%. Мнозинството преобладава в други азиатски, европейски, заливни, африкански и латиноамерикански държави.

Само в Австралия, Канада, Съединените щати, Южна Корея, Хонконг и Япония мнозинството не са съгласни с твърдението, че капитализмът в момента нанася повече вреда, отколкото полза.

Проучването потвърждава вече познат набор от тревоги, вариращи от притесненията за темпото на технологичния прогрес и несигурността на работните места, до недоверието към медиите и усещането, че националните правителства не отговарят на предизвикателствата на днешния ден.

В рамките на данните има различия, като азиатците са по-оптимистични по отношение на икономическите си перспективи от останалите анкетирани в целия свят. Забелязва се и нарастващо разцепление в нагласите според статуса, като заможните и образованите са по-склонни да имат вяра в капитализма.

От особен интерес за корпоративните лидери, които се събират в Давос през тази седмица, може да се окаже констатацията, че доверието в бизнеса надвишава това в правителствата и че 92% от служителите казват, че изпълнителните директори трябва да имат силна позиция по наболелите социални и етични въпроси.

"Бизнесът запълва празнотата, оставена от популистките и правителствата, отказващи сътрудничеството", заяви изпълнителният директор на Edelman Ричард Еделман. „Вече бизнесът не можа да е просто бизнес, с изключителен фокус върху възвращаемостта на акционерите.“

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:11 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

22
rate up comment 1 rate down comment 2
Solar Power
преди 4 години
Така е ватников но в България трудно ще се случи ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 1 rate down comment 0
Solar Power
преди 4 години
Няма ... то и поредния супто закон в БГ е точно срещу малкия бизнес ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 3 rate down comment 1
khao
преди 4 години
малко обща статия... за кой капитализъм говорим, за последните 100 години се появиха няколко разновидности на капитализма по света.Ако говорим за оня дивия, да вреден е за 95% от хората, ама от тогава капитализма се социализира малко...та незнам как автора вади генерален извод от един доста общ и широк въпрос!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 6 rate down comment 6
Dr. Vatnikov
преди 4 години
Боянчо, доста ниска топка си, не заслужаваш да ти отделям повече време. Всичко хубаво!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 5 rate down comment 6
Боян
преди 4 години
А за биткойните и тем подобни валути човек ако знаеш поне 1% от истината за тях щеше да схванеш колко си заблудена оффца.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 6 rate down comment 5
Боян
преди 4 години
Значи когато ми дадеш пример за някой разраснала се компания която не са я глътнали, тогава ми говори, засега само някакви си стартъпчета, ако ми прочетеш малко по-бавно какво съм написал ще го схванеш, ама бавничко. Отделно Елън Мъск какво ми говориш за тоя фантазьор, дето е натрошил толкова много пари на евреите, че мозъка ти не може да побере толкова цифри, там се наливат от евреите колосални суми само и само САЩ на имат някакъв играч на автомобилната сцена и повярвай ми няма да успее да постигне нищо, ще си останат с няколко трилиона долара назад, защото "теслата" ще си остане все така губеща компания завинаги.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 13 rate down comment 5
partner
преди 4 години
Капитализмът в сравнение с какво?Ако няма алтернатива, няма и избор. Долнопробна пропаганда.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 11 rate down comment 14
Dr. Vatnikov
преди 4 години
Ох, горкия, намятал една купчина твърдения без покритие. Ее, за разлика от теб, веднага ще дам примери. Е момента стартъпи, като Револют и подобни, започнали от 0, променят драстично "банкирането". Други стартъпи, като блокчейн технологията и койните, също. Нямало конкуренция, хаха! Прочети книгата за Елън Мъск и после пак кажи същото! Конкуренция има и то огромна, затова и големите гледат да изкупуват малките докато не да се развили дотам, че да стане обратното. А това са частни компании, не държавни. И изобщо не слагай Хуавей тук, защото при нея казусът е ствсем различен, че те просто шпионират за китайското правителство, още 2 големи фирми произвеждат 5 джи екуипмънт. Монополите ги убиват новите технологии, драги ми "балък", както се изрази, това е. А новите технологии и прогресът идват в благодарение на капитализма.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 21 rate down comment 12
Боян
преди 4 години
Доста си заблуден да ти кажа, виж капитализма съществува само за обикновените неща, като храна, мебели, домакински уреди и т.н. не случайно и Китай успя да пробие там, но за нещата като банкиране, застраховане, софтуер, сложни машини т.н. неща с висока добавена стойност няма никаква конкуренция и никакъв капитализъм, защото при първите неща никой не се интересува от тях понеже такива бизнеси съществуват само ако си спукаш *** от работа и си достатъчно умен да го управляваш добре. Но там където са монополите никой не може да стъпи, ако изкараш някой добра идея и я развиеш в бизнес (говоря за глобално ниво) идват и ти прибират бизнеса по един или друг начин, ето нагледен пример Huawei, от събитията при тази фирма може да разбереш как работи света, примерите като този са стотици. Не се притеснявай те 95 % от хората са балъци като тебе, че видиш ли има пазарна икономика.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 8 rate down comment 9
Dr. Vatnikov
преди 4 години
В твърденията ти липсват факти и логика. Нито пък има история на събитията. Експанзията на хипермаркетите започна доста отдавна. Цялото твърдение в случая ти е на принципа "на мене ми се струва". Не ставай като оня *** с турския ник, дето бил чувал нещо на опашката за наливно олио, нивото ти е доста по-високо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още