IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайската народна банка намали още изискванията за резервите на кредиторите

Банките ще могат да понижат резервите си с между полови и един процентен пункт

12:56 | 13.03.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:Bloomberg</em></p>

Снимка:Bloomberg

Китайската народна банка намали размера на паричните средства, които банките трябва да заделят като резерви, вливайки допълнителна ликвидност във втората по големина икономика в света, информира Bloomberg.

Централната банка ще позволи намаляването на резервите на банките с между половин и 1 процентен пункт от първоначалното им ниво, съобщиха от институцията на своя уебсайт в петък. За да отговарят на изискванията за намаляване, банките трябва да преминат годишен преглед, който оценява размера на отпуснатите им кредити за малък бизнес през 2019 г.

Акционерните банки ще получат възможността за допълнително намаление на резервите с 1 процентен пункт, което общо ще освободи около 550 милиарда юана (79 милиарда долара) допълнителна  ликвидност, се казва в съобщението. Мерките ще влязат в сила на 16 март.

Китайската икономика беше силно засегната от разпространението на новия коронавирус и свързаните с него карантинни мерки от януари, които спряха икономическата и ежедневната активност в страната. Китайската народна банка се присъединява към редица други централни банки в облекчаването на политиката. Европейската централна банка, Фед и Японската централна  банка предприеха действия през последните дни за стабилизиране на пазарите и  икономиките в съответните страни.

Намаляването на резервите, макар и да не намалява веднага цената на заемите в Китай, е бърз начин за освобождаване на евтини средства за отпускане на заеми и е предпочитан инструмент в усилията на централната банка да контролира икономическото забавяне през последните години. Стъпката е продължение на целевия подход за стимулиране на икономиката, който досега включваше облекчаване на условията за  кредитиране и намаляване на данъците.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:51 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още