IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бюджетният дефицит на Великобритания достигна почти 380 млрд. долара

Страната регистрира първия си бюджетен дефицит през януари от десет години насам

15:41 | 19.02.21 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Заемите, взети от британското правителство, са нараснали до 270,6 млрд. паунда (378 млрд. долара) през първите десет месеца на фискалната година, показвайки предизвикателството пред министъра на финансите Риши Сунак в стремежа му да върне публичните финанси на устойчив път, предава Bloomberg.

Данните са поредното парче от пъзела преди Сунак да обяви бюджета си на 3 март. Великобритания е изправена пред най-големия дефицит в мирно време и министърът на финансите е подложен на нарастващ натиск да го увеличи, удължавайки програмите за подкрепа по време на пандемията, включително плащания на пуснати в принудителен отпуск служители, които трябва да изтекат през идните седмици.

Бюджетният дефицит е достигнал 8,8 млрд. паунда през януари, месец, който обичайно носи излишък, тъй като в хазната влизат приходи от данъците върху доходите, корпоративния данък и данъците върху продажбите по Коледа. Това е първият бюджетен дефицит през януари от десет години насам, макар че е по-нисък от прогнозите. Великобритания Великобритания

Макар че Сунак дава да се разбере, че ще са необходими повишаване на данъците и ограничаване на разходите, бизнес лобита и икономисти твърдят, че твърде бързото им задействане може да изложи на риск възстановяването на Великобритания от най-тежкия икономически срив от над 300 години. Посланието беше подсилено тази седмица, когато Resolution Foundation предупреди, че почти една десета от британските служители очакват да загубят работата си през идните три месеца.

Сунак е похарчил близо 300 млрд. паунда в отговор на пандемията, с което общият дълг на Великобритания надхвърля 2 трлн. паунда, равняващи се на брутния вътрешен продукт за почти една година.

Дефицитът през януари беше доста под прогнозираните 25 млрд. паунда от фискалния съвет Office for Budget Responsibility и икономисти от частния сектор. Националната статистическа служба съобщи, че е трудно да се обясни разликата, отбелязвайки, че приходите са били подкрепени миналия месец от постъпленията от отложените плащания от юли миналата година насам на данъка върху доходите. Освен това заради края на преходния период след Brexit през декември много редовни плащания към Европейския съюз са спрели миналия месец. Те са включвали вноски в бюджета на ЕС, възлизащи на средно около 1 млрд. паунда на месец.

Данъчните приходи са намалели с 1% през януари на годишна база, а разходите са нараснали с почти 32% въпреки спада на разходите по обслужване на лихви по дълга. Данните на статистическата служба не включват разходи, свързани с неплащането на гарантирани от държавата заеми, отпуснати по време на пандемията.

В резултат на това дефицитът за цялата 2020-2021 г. вероятно ще бъде доста под 394 млн. паунда, прогнозирани от фискалния съвет, докато Националната статистическа служба включи анулираните плащания в собствените си данни. Очаква се тази година те да възлязат на около 30 млрд. паунда.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:55 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 3
julian12
преди 3 години
Скоро калинка Кристалинко щеразмаха пръст ва централните банки и ще предложи спасение - Централно управление.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още