IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Безработицата в Германия се понижава за втори пореден месец през юни

Спадът на безработицата с 38 хил. души е почти два пъти по-висок от очакванията

14:38 | 30.06.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Безработицата в Германия се понижи за втори пореден месец през юни, което сигнализира за сериозно възстановяване, тъй като намаляващите случаи на коронавирус позволяват на магазините, ресторантите и културните обекти да отворят отново, съобщава Bloomberg.

Спадът на безработицата с 38 хил. души е почти два пъти по-висок от очакванията, като общият брой на безработните е 2,69 милиона души. Равнището на безработица е 5,9%, което съответства на показателя от предходния месец, който беше ревизиран надолу.

безработица безработица

Голяма част от германската икономика отвори отново врати през последните седмици, след като правителството активизира кампанията за ваксиниране, за да намали броя на заразените. Бизнесът с услуги сега се присъединява към импулса, който даваха на икономиката производителите, справили се сравнително добре през последния кръг ограничения.

Компаниите използват все по-малко програмата на страната, подпомогнала милиони служители да запазят работните си места по време на пандемията.В Германия агенцията по труда плаща най-малко 60% от заплатата на служителите, които са на намаленo работно време.

Агенцията по труда заяви, че е изплатила помощта на 2,34 милиона души през април - последният месец, за който има данни. За сравнение получилите помощта през март бяха 2,7 милиона гермнци, като цифрите са далеч под пика от близо 6 милиона през април 2020.

„На пръв поглед днешните цифри показват, че германският пазар на труда вече е оставил кризата зад гърба си“, коментира Карстен Бжески, икономист в ING. „На втори поглед обаче големият брой на работещите на намалено работно време все още трябва да бъде сигнал за потенциални рискове, дори ако тези рискове изглеждат по-малко днес", каза той.

Броят на германците, работещи на намалено работно време, е спаднал до 2,3 милиона души през май от 2,5 милиона души месец по-рано, според данни на института Ifo.

„Безработицата и непълната заетост продължиха рязко да намаляват,“ заяви ръководителят на агенцията по труда Детлеф Шееле. „Компаниите допълнително намаляват работата на съкратено работно време и отново търсят нов персонал“, каза той.

Безработицата в еврозона все още е по-висока, отколкото преди пандемията. Евростат трябва да публикува данни за валутния блок в четвъртък, които се очаква да покажат задържане на безработицата на ниво от 8%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:54 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още