IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Британската икономика нарасна по-бързо през юни след отпадането на блокадите

Ръстът за второто тримесечие е 4,8%, което е близо до темповете от 5%, прогнозирани от Английската централна банка миналата седмица

10:50 | 12.08.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Икономиката на Обединеното кралство нарасна по-силно от очакваното през юни, тъй като по-леките коронавирусни ограничения върнаха силата на доминиращия в страната сектор на услугите, съобщава Bloomberg.

Брутният вътрешен продукт на Обединеното кралство е нараснал с 1%, по-силно от 0,8%, прогнозирани от икономистите, съобщи Службата за национална статистика. Така ръстът за второто тримесечие е 4,8%, което е близо до темповете от 5%, прогнозирани от Английската централна банка миналата седмица.

британска британска

Рязкото възстановяване от най-тежката рецесия от три века насам остави британската икономика с 2,2% по-малка, отколкото преди пандемията от коронавируса, съобщиха от статистиката. Здравните услуги и възстановяването при хотелиерството са основните двигатели на растежа през юни. Образованието също записва ръст през тримесечието след отварянето на училищата.

„Днешните цифри показват, че икономиката ни се оправя, показвайки силни признаци на възстановяване“, каза финансовият министър Риши Сунак. "Знам, че все още има предизвикателства за преодоляване, но се чувствам уверен в силата на британската икономика“, заяви той.

Общият износ на стоки, с изключение на благородни метали, спадна с 2,2% през юни, дължащо се на спад от 5,6% в износа за страни извън ЕС, главно поради спада в лекарствените и фармацевтичните продукти и автомобилите.

Въпреки че разпространението на делта варианта на вируса постави под съмнение въпроса кога работниците могат да се върнат в офисите, магазините и ресторантите бяха отворени през целия юни, когато повечето от останалите правила за блокиране бяха отменени.

Ходът на премиера Борис Джонсън да отмени тези ограничения изправи бизнеса пред предизвикателството да намери персонал и да увеличи заплатите на фона на ръст на разходите за стоки и услуги.

Английската централна банка миналата седмица потвърди, че е вероятно да затегне паричната политика през следващите три години, намалявайки десетгодишната програма за стимулиране, която помогна на икономиката да преодолее финансовата криза, Brexit и Covid-19. Банкерите изчисляват, че тази година инфлацията може да достигне 4%, което е два пъти над целта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:41 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още